sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O nouă măsură scandaloasă în Sănătate! Medicii, nemulțumiți

O propunere a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate îi nemulțumește pe medici. O prevedere din noul contract cadru pus în dezbatere publică pune pacienții pe drumuri și ar obliga medicii să acorde consultații incomplete.

În ambulatoriu va fi decontat un singur serviciu medical pe zi, pentru o persoană. Măsurile scrise pe hârtie contravin declarațiilor publice făcute de autorități, care susțin că vor să scurteze timpul de așteptare pentru bolnavi. 

Este vorba despre un draft al contractului cadru pentru sănătate care ar urma să intre în vigoare în 1 aprilie 2023. Documentul este pus în dezbatere publică pe site-ul CNAS, scrie digi24.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Medicii spun că dacă s-ar aplica respectiva prevedere s-ar ajunge la situații precum cea în care, dacă un pacient are nevoie de un consult oftalmologic și medicul decide să îl vadă la mai multe aparate pentru un diagnostic corect, pacientul ar trebui să vină mai multe zile la cabinet pentru un diagnostic final, deoarece într-o zi se poate deconta doar un serviciu pe zi pentru un CNP.

„Sunt niște aberații făcute în contract anul acesta, nu au legătură cu realitatea. Sunt prost scrise, prost formulate. Dacă Casa de Asigurări spune că se referă la același tip de servicii, apropos de CNP, nu scrie nicăieri în propunerea de norme acest lucru. Este lăsat pur și simplu în aer. Pacienții vor fi puși pe drumuri de mai multe ori. De exemplu, dacă ai de făcut un serviciu la chirurgie, ce faci? Într-o zi faci serviciul de anestezie și a doua zi faci serviciul de incizie, de operație? Casa e cea care își bate joc prin aceste formulări și de pacienți, și de medici”, spune Dr Cosmin Alexandrescu.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că prevederea respectivă se referă la faptul că un pacient nu poate beneficia de  mai multe ori într-o zi de același serviciu medical. De exemplu de două ecografii. Din textul scris în draftul contractului nu reiese însă acest lucru. Cei de la CNAS au spus că vor verifica și că vor reveni cu precizări. 

Politica