joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Nici ploaia nu-l oprește: Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani, Yanar Dag, este unul dintre numeroasele focuri care i-a fascinat pe turiștii care au ajuns în Azerbaidjan de-a lungul mileniilor.

Focul arde de 4.000 de ani și nu s-a oprit niciodată”, spune Aliyeva Rahila, ghid turistic la Yanar Dag. „Nici ploaia, zăpada sau vântul nu-l oprește”.

Un efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele incendii care au avut loc spontan și care i-au fascinat și înspăimântat pe turiștii care au călătorit în Azerbaidjan de-a lungul mileniilor, scrie CNN.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenele misterioase când a trecut prin țară în secolul al XIII-lea. Alți comercianți din Drumul Mătăsii au adus vești despre foc, în timp ce au călătorit și în alte țări. Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat numele de „țara focului”.

Astfel de incendii au fost cândva multe în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse. Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant, scrie stirileprotv.ro

La un moment dat, el au jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în primul mileniu î.Hr. Pentru zoroastrieni, focul este o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se poate dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator, susține viața și o parte vitală a credinței.

Astăzi, cei mai mulți vizitatori care ajung la centrul de vizitatori Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă. Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când cade zăpadă, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă vreodată pământul, spune Rahila.

În ciuda vechimii pretinse a flăcărilor Yanar Dag, unii susțin că acest incendiu special ar fi putut fi aprins abia în anii 1950. El se afla la o distanță de 30 de minute cu mașina spre nord de centrul orașului Baku. Locul oferă doar o mică cafenea și nu sunt multe altele în zonă.

„Încă din cele mai vechi timpuri, ei cred că zeul lor este aici”, spune ghidul despre complexul pentagonal care a fost construit în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea de către coloniștii indieni din Baku.

Ritualurile de foc din acest sit datează din secolul al X-lea sau mai devreme. Numele Ateshgah provine din persană pentru „casa focului”, iar piesa centrală a complexului este un altar cu cupolă, construit pe un orificiu de gaz natural.

O flacără naturală, veșnică, a ars aici pe altarul central până în 1969, dar în zilele noastre focul este alimentat de la principala sursă de gaz din Baku și este aprins doar pentru vizitatori. Templul este asociat cu zoroastrismul, dar istoria sa este mai bine documentată ca lăcaș de cult hindus.

Foto: Facebook/Ecoul Aradean

Politica