vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite în Herson

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, 28 noiembrie, într-o postare pe Facebook, că pisaniile lui Stefan cel Mare, despre care s-a crezut că au fost furate de trupele de ocupație ruse din muzeul orașului ucrainean Herson, au fost găsite și „sunt neatinse”.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, dl Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

„Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată”, a adăugat el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Romașcanu a subliniat că a vorbit cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea ca pisaniile istorice, dar și alte artefacte, să fie aduse temporar în România „pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului”. O decizie în acest sens urmează să fie luată de Ucraina.

Potrivit lui Romașcanu, toate icoanele existente în muzeul ucrainean „au fost furate” de ruși. „Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina”, a precizat ministrul PSD al culturii.

Foto: Facebook/Lucian N. Romascanu

Politica