Pisaniile lui Ștefan cel Mare, găsite în Herson

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, 28 noiembrie, într-o postare pe Facebook, că pisaniile lui Stefan cel Mare, despre care s-a crezut că au fost furate de trupele de ocupație ruse din muzeul orașului ucrainean Herson, au fost găsite și „sunt neatinse”.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, dl Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson”, a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

„Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată”, a adăugat el.

Romașcanu a subliniat că a vorbit cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea ca pisaniile istorice, dar și alte artefacte, să fie aduse temporar în România „pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului”. O decizie în acest sens urmează să fie luată de Ucraina.

Potrivit lui Romașcanu, toate icoanele existente în muzeul ucrainean „au fost furate” de ruși. „Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina”, a precizat ministrul PSD al culturii.

Foto: Facebook/Lucian N. Romascanu

Populare

Recomandări

Vâlcea. Turiști blocați la Cozia. Un copil de 1 an și jumătate între aceștia

Un grup de 4 persoane, printre care un copil...

45 de ani de închisoare, după ce a încercat să recreeze crimele odiosului Jeffrey Dahmer

Criminalii în serie și atrocitățile lor produc nu doar...

Craiova. Trei frați, acuzați de proxenetism cu minore

Trei frați cunoscuți în lumea interlopă din Craiova au...

Făina de greieri, acum și în România

Un magazin online din Baia Mare a pus la...