joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noul Program Regional SV Oltenia, lansat la Craiova: „Trebuie să punem banii la treabă”

VIDEO! „Astăzi lansăm un proiect extrem de important pentru regiunea Olteniei. Este vorba despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia, finanțat cu 2 miliarde de euro”

Vești bune pentru olteni! A fost lansat Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Evenimentul a avut loc la Craiova, joi, 17 octombrie, unde au participat între alții ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, Alexandru Stănescu, Director General al Agenției pentru Dezvoltarea Regională (ADR) SV Oltenia, Cătălin Catană, Director – Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

Începe o nouă etapă importantă în activitatea ADR Sud-Vest Oltenia și a regiunii. După 23 de ani de existență, în care a trecut, de la programele de pre-aderare, la cele două programe cu fonduri structurale, POR 2007-2013 și POR 2014-2020, pe care le-a gestionat în calitate de Organism intermediar, acum, ADR Sud-Vest Oltenia a devenit Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

Astăzi lansăm un proiect extrem de important pentru regiunea Olteniei. Este vorba despre Programul Regional Sud-Vest Oltenia, finanțat cu 2 miliarde de euro. Cătălin Catană va gestiona acest program, fiindcă este Directorul Autorității de Management”, a spus  Alexandru Stănescu, Director General ADR SV Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Programul operațional a fost împărțit în 8 programe regionale și beneficiază de o alocare financiară mult mai mare față de perioada trecută. „Pe perioada de aderare spre Programul Operațional 2007-2014, plus Programul Operațional actual 2014-2020, prin Agenția de Dezvoltare Regională s-au derulat în jur de 1,7 miliarde de euro. Nu știu dacă e o sumă mare sau mică, dar vreau să vă spun că ambițiile sunt mari, în următoarea perioadă. Regiunea Oltenia va beneficia de bani mai mulți decât până acum. Acest program se va gestiona în totalitate aici, la Craiova. Nu mai avem nicio legătură cu autoritățile centrale. Programul a fost semnat direct de către Regiunea Sud-Vest Oltenia pe 14 octombrie 2022”, a mai adăugat acesta.

Agenția de Dezvoltare Regională implementează de peste 20 de ani proiecte de coeziune economică și socială la nivelul regiunii, prin promovarea și gestionarea programelor de dezvoltare. În cadrul POR 2007-2014 , cât și POR 2014-2020 au fost semnate peste 1.500 de contracte de finanțare care ridică împreună cu alocarea POR 2021-2027 suma totală de 3,2 miliarde de euro bani care au fost și vor fi cheltuiți în regiunea Oltenia.

Practic, pe oriunde vedeți sigle Regio înseamnă că a fost un proiect implementat cu sprijinul nostru. Programul Regional Sud Vest Oltenia este un document strategic de promovare și principalul obiectiv de finanțare pentru programele de dezvoltare regionale, adresându-se atât autorităților locale, cât și mediului privat pentru creșterea calității vieții în regiune. Programul Regional Sud-Vest Oltenia acoperă domenii diverse, precum: inovarea, cercetarea, transferul tehnologic, creșterea competitivității IMM-urilor, digitalizarea, eficiența energetică, dezvoltarea urbană, etc”, a spus Cătălin Catană, Director – Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia.

Prioritățile pentru care se oferă finanțare în cadrul noului Program Regional 2021-2027

Prioritatea 1 – competitivitate pentru inovare și întreprinderi dinamice, practic sunt apeluri pentru mediul privat, infrastructuri de cercetare, inovare, transfer tehnologic în colaborare cu IMM-urile unde avem o alocare de 16,4 miliarde de euro. Un alt apel este pentru stimularea cererilor întreprinderilor pentru inovare, aici avem o alocare de 25,2 milioane de euro.
Prioritate 2 – digitalizare în beneficiul cetățenilor și a firmelor. Practic, aici o să avem două tipuri de finanțări: digitalizare în folosul cetățenilor unde se pot dezvolta soluții digitale inovatoare și aplicații digitale. Aici avem o alocare de 13,3 milioane de euro. Cea de-a doua intervenție o reprezintă digitalizarea în folosul IMM-urilor unde se pot depune proiecte cu o alocare de 21,1 milioane de euro.
Prioritatea 3 – eficiența energetică și infrastructură verde. Această prioritate a fost foarte solicitată și în cadrul Programului Regional anterior 2014-2020 și probabil va fi la fel și acum. Vom finanța investiții în clădirile publice în vederea asigurării creșterii eficienței energetice și măsuri pentru folosirea unor surse regenerabile de energie. Vor fi alocare 151 milioane de euro. Investiții în clădirile rezidențiale în vederea asigurării creșterii eficienței energetice, cu o alocare de 40 de milioane de euro. Sprijin pentru conservarea, îmbunătățirea și extinderea infrastructurii verzi-albastre, cu o alocare de 87,8 milioane de euro.
Prioritatea 4 – mobilitatea urbană durabilă unde se pot finanța mijloacele de transport ecologic. Aici, practic, se pot achiziționa tramvaie, troleibuze, autobuze sau se pot reabilita structuri de transport. Este alocată suma de 115 milioane de euro.
Prioritatea 5 – accesibilitate și conectivitate la nivel regional unde este alocată suma de 174 milioane de euro. Este vorba de drumuri județene care sunt extrem de solicitate. Pentru această intervenție este alocată suma de 133 milioane de euro. Separat, avem și soluții de descongestionare a traficului și de creștere a siguranței rutiere în zonele urbane aglomerate.
Prioritate 6 – educație modernă și intruzivă. Avem investiții în dezvoltarea la nivel preșcolar, cu o alocare de 10 milioane de euro. Dezvoltarea infrastructurii pentru învățământ primar, secundar, inclusiv cel secundar are o alocare de 58 milioane de euro. Investițiile pentru dezvoltarea infrastructurii învățământului terțiar se ridică la 16 milioane de euro.
Prioritatea 7 – dezvoltarea teritorială sustenabilă, formată din investiții teritoriale în strategii urbane. Alocarea este de 194 milioane de euro.
Prioritatea 8 – investiții locale în mediul rural. Alocare de 15 milioane de euro.

Gestionăm un program regional, un program care ține cont de necesitățile regiunii noastre, pentru că Programul Regional a fost realizat de noi prin Planul de Dezvoltare Regională, ținând cont și de obiectivele de politică ale Comisiei Europene și sunt convins că toate axele din Programul Regional vor duce regiunea noastră către o dezvoltare mult mai mare și vom ridica nivelul de trai al cetățenilor”, a mai adăugat Stănescu.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost și el prezent la eveniment. Acesta și-a arătat dorința de a atrage cât mai mulți bani în regiunea Olteniei, dar și-a oferit și ajutorul pentru „a pune banii la treabă”.

Ne luptăm să ducem fondurile europene cât mai aproape de decizia locală, având un volum de fonduri europene istoric la dispoziție. Aș spune că ar putea fi singura ocazie de care dispunem de aceste fonduri și trebuie să profităm de lucrul acesta. Și mai are ceva. Are o altă mentalitate. Schimbăm paradigma de decizie, ținând cont de nevoi și căutând finanțare pentru nevoile la nivel local. Ce mi-aș dori eu este ca în 2024 toți acești bani să fie deja angajați cu proiecte semnate, contracte semnate. Iar dacă ține ceva de mine să fac, o fac cu toată deschiderea. Împreună trebuie să renunțăm la a mai aștepta ultima clipă pentru a atrage bani. Acest exercițiu financiar reprezintă și o provocare, iar eu vreau să fac parte din această provocare. Să nu ajungem în 2030 să facem absorbție a ceea ce a rămas în cont. O să stăm împreună și o să lucrăm. Trebuie să punem banii la treabă. Cu alte cuvinte, banii îi avem. Ne trebuie proiectele, angajamentele și drumul către beneficiari”, a declarat Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Politica