miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medic: „Nu putem renunţa încă la sarea iodată. Sunt zone în România în care guşa endemică încă există”

Prof.dr. Răzvan Socolov, medic primar la Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, susține că există încă mai multe beneficii decât riscuri pentru a menţine în alimentaţie sarea iodată, dar şi ideea că aceasta este mai degrabă o falsă temă, când în discuţie ar trebui adus consumul mult prea mare de sare în general, informează Ziarul de Iași.

Reacția vine în contextul discuţiilor din Parlamentul României legate de eliminarea iodului din sarea alimentară.

„Este bine că punem în discuţie importanţa iodului în alimentaţie. Ar fi util şi dacă s-ar face o campanie contra utilizării excesive a sării, ceea ce din păcate se întâmplă în preparate de tip fast-food, în conserve şi în alimente semi preparate. Sunt grupe de risc la care sarea iodată ar fi bine de menţinut, şi zone geografice în România în care guşa endemică încă există. Nu cred că există studii naţionale legate de toate elementele menţionate, şi sincer cred că în acest moment, pentru România, încă nu putem renunţa la sarea iodată”, a explicat medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sarea iodată este introdusă în alimentaţia generală din 1920, considerându-se că este un mijloc pentru a combate insuficienţa tiroidiană prin deficit de iod. Specialistul ieşean mai punctează faptul că, încă din argumentaţiile proiectelor de lege care stabilesc cantitatea de iod în sarea din comerţ, sarea iodată are un termen de expirare, dar doar prin pierderea efectului iodului din aceasta.

Consumată după termenul de expirare, aceasta nu este periculoasă şi sarea nu îşi pierde din proprietăţile sale. Iodul, în sine, nu aduce riscuri suplimentare pentru organism consumat alături de sare, ci cantităţile mari de sare duc la diferite complicaţii, de la hipertensiune, la obezitate şi suprasolicitarea renală.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus la Senat un proiect de lege privind interzicerea comercializării sării iodate, destinată consumului uman şi pentru hrana animalelor, susținând că aceasta ar fi toxică.

„În România, de peste 25 de ani, în alimentaţia oamenilor consumul de sare iodată are caracter obligatoriu. Doar concentraţia de iod a fluctuat de-a lungul acestei perioade, ca şi forma de folosire a iodului. În hrana animalelor s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, la caracterul opţional al acesteia. În industria alimentară fluctuaţia a fost mult mai profundă, în sensul că s-a trecut de la caracterul obligatoriu al utilizării sării neiodate, la caracterul obligatoriu al utilizării sării iodate, pentru ca, în prezent, utilizarea sării iodate să fie opţională”, se arată într-un comunicat al AUR transmis, vineri, Agerpres.

Politica