marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A fost votat proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Spitalul Regional de Urgență Craiova

Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020-2026, și va oferi asistență medicală de specialitate pentru aproximativ 1,9 milioane de oameni

Camera Deputaților a votat proiectul de Lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Spitalul Regional de Urgență Craiova – dintre România și Banca Europeană de Investiții, semnat la București la 6 aprilie 2022 și la Luxemburg la 11 aprilie 2022, în valoare de 368 milioane de euro.

Prioritatea Ministerului Sănătății este să implementeze proiectele de construcție pentru cele 3 spitale regionale de urgență (SRU) de la Craiova, Iași și Cluj. Acestea se numără printre obiectivele incluse în Planul Național de Investiții și Relansare Economică aprobate de Guvern în iulie 2020.

Spitalul Regional Craiova va avea 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest, ce va trata pacienții critici și cazurile ce necesită tehnologie și expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui și va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Spre deosebire de Iași și Cluj, care sunt deservite de institute oncologice consacrate, noul Spital de Urgență din Craiova trebuie să funcționeze ca centru de tratare a cancerului pentru regiunea SV și este echipat cu tratamentele și facilitățile suport adecvate acestui scop. În contextul actual al crizei Covid-19, se preconizează că Proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție a țării împotriva unor viitoare pandemii.

La secțiunea „Motivul emiterii proiectului de act normativ” sunt invocate următoarele: „Cea mai mare parte a spitalelor de urgență din România au o mare uzură fizică și funcționează în mai multe clădiri, în anumite cazuri aflate la kilometri distanță, periclitând astfel viața pacienților, ce au nevoie de transport cu ambulanța pentru trasferul între secții.

Această situație, coroborată cu nevoia de a avea un nivel terțiar de sănătate capabil să ofere servicii performante mai ales pentru cazurile de urgență și patologiile cu un grad ridicat de mortalitate, precum și de a facilita accesul grupurilor vulnerabile la acest tip de asitență, a determinat autoritățile române să identifice ca prioritate de investiții crearea unei rețele de spitale regionale strategice”.

Construcția a trei dintre cele opt spitale regionale de urgență, respectiv Iași, Cluj și Craiova a fost deja demarată de Ministerul Sănătății și va fi cofinanțată din fonduri europene nerambursabile atât în cadrul financiar multianual pentru 2014-2021 (activitățile legate de proiectele tehnice și încheierea contractelor pentru construcții), cât și din cadrul financiar multianual pentru 2021-2027 (lucrările de construcție și dotarea cu echipamente, precum și activități legate de operaționalizarea spitalelor).

Pentru realizarea studiilor de fezabilitate pentru toate cele 3 spitale, inclusiv pentru documentațiile-suport pentru obținerea de avize, acorduri și autorizații, Ministerul Sănătății a beneficiat de sprijinul Băncii Europene de Investiții, în cadrul Acordului de Servicii de Consultanță EIAH, încheiat cu aceasta în decembrie 2016.

Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale se ridică la cca 1,64 miliarde de euro. Finanțarea acestora este susținută parțial prin fonduri externe nerambursabile atât în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, cât și în cadrul exercițiului 2021-2027.

Noul Spital Regional de Urgență Craiova ca fi un complex de clădiri cu 7 etaje. Spitalul va avea 807 paturi, din care 577 de paturi de acuți, un centru pentru Mama și Copilul cu 100 de paturi pentru adulți și copii, încă 55 de paturi pentru pacienții oncologici și de la radioterapie și 75 de paturi pentru terapie intensivă.

Suprafața totală construită a SRU este de aproximativ 165.256 mp, cu o suprafață netă de aproximativ 73.295 mp. Amprenta la sol a clădirii este de 32.840 mp.

Din perspectiva funcțională, noul SRU va fi organizat în șapte grupuri de specialități medicale strâns relaționalizate, „Centrele”: Cap și Gât, Piept, Abdomen, Articulații, Coloană și Traumă, Medicină Internă, Mama și Copilul, Radioterapie și Oncologie. Vor exista departamente cu funcții transversale: îngrijire primară și alte servicii spitalicești de bază (chirurgie generală, medicină internă).

Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020-2026, și va oferi asistență medicală de specialitate pentru aproximativ 1,9 milioane de oameni, care locuiesc în zona de SV a României. Va îmbunătății accesul la servicii medicale de calitate și pentru cei 301.000 de craioveni.

Politica