sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un celebru jucător de șah, acuzat că a trișat în peste 100 de partide

Un jucător de șah aflat în mijlocul unui scandal a trișat „probabil” în peste 100 de partide online, arată o investigație realizată de Chess.com și citată de BBC.

Hans Niemann a fost acuzat de campionul mondial Magnus Carlsen că a trișat, deși nu a fost prezentată nicio dovadă. Acum, dintr-o investigație Chess.com reiese că este probabil ca Niemann să fi trișat „mult mai des” decât a recunoscut. Însă nu au fost descoperite dovezi care să arate că ar fi trișat în partida împotriva lui Carlsen sau în alte partide jucate pe tablă.

Americanul a recunoscut că a trișat în partide informale când era mai tânăr, dar neagă că a făcut acest lucru în competiții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tânărul de 19 ani, care a fost contactat de BBC pentru comentarii, a acuzat anterior pe Carlsen și pe Chess.com că încearcă să-i distrugă cariera. Scandalul s-a iscat la începutul acestei luni, după ce Carlsen, considerat de mulți drept cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield.

Norvegianul l-a acuzat atunci pe Niemann că a trișat. Chess.com a publicat o investigație de 72 de pagini despre partidele lui Niemann pe site, unde concurează cei mai buni jucători din lume, inclusiv pentru premii în bani.

Potrivit site-ului, care l-a interzis pe Niemann pentru presupuse înșelăciuni, acesta ar fi trișat încă din 2020, inclusiv în competiții cu premii în bani și împotriva unor jucători „foarte cunoscuți”. Analiza sa a comparat mutările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de șah – care sunt mult mai bune chiar și decât ale celor mai buni jucători – și probabilitatea rezultatelor sale, printre alți factori.

„Am constatat că Hans a trișat probabil în peste 100 de partide de șah online, inclusiv în mai multe evenimente cu premii în bani”, se arată în raport.

„Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste meciuri și partide. De asemenea, el a făcut streaming în 25 dintre aceste jocuri”.

Raportul contrazice declarațiile făcute anterior de Niemann, potrivit cărora a trișat doar în jocuri informale pe site când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în competiții sau când făcea streaming pe platforme de jocuri precum Twitch.

În declarația sa de săptămâna trecută, Carlsen a sugerat că Niemann ar fi trișat în partida lor de la Cupa Sinquefield, spunând că acesta „nu a fost tensionat sau chiar pe deplin concentrat” și că l-a depășit folosind piesele negre „într-un mod în care cred că doar câțiva jucători o pot face”.

El a mai spus că a devenit suspicios în privința lui Niemann, deoarece acesta a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că progresul lui Niemann, deși rapid, este comparabil cu cel al altor jucători juniori de top.

Politica