Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și plătește datoria

Republica Moldova riscă să rămână fără gaze dacă nu-și plătește datoria până în 20 octombrie pentru gazul furnizat până acum.

În acest sens, Gazprom amenință că va tăia livrările de gaze naturale și, mai mult, vorbește despre posibilitatea de a rezilia contractul, relatează Deschide.md.

Un comunicat al companiei ruse susține că Moldovagaz întârzie în mod regulat termenele de plată pentru gazul furnizat și că, conform contractului, Moldovagaz este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii, contravaloarea gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

Aceasta, în condițiile în care compania rusă a anunțat că va micșora începând din această lună cantitatea de gaze naturale livrate Moldovei.

Premierul Nicolae Ciucă a spus ieri că Chișinăul a cerut sprijin de la București și că România poate livra Republicii Moldova cel mult 5 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova se bazează pe gazul rusesc, iar compania Gazprom profită de situație pentru a ridica periodic prețul gazului și pentru a impune condiții constrângătoare țării cu conducere prooccidentală.

Populare

Recomandări

Copilă de 13 ani, răpită și violată

O fată de 13 ani a fost răpită, violată...

UCV. Studenții și-au prezentat facultățile, facultățile și-au premiat profesorii

Universitatea din Craiova (UCV) a avut vineri seara dublu...

Urmărire ca-n filme! A fost oprit cu 23 de focuri de armă

Un bărbat care a condus băut, a fost oprit...

VIDEO/ Mehedinți. Țigări de 1 milion și jumătate de euro, confiscate de polițiști

Un bărbat de 47 de ani, cu cetățenie bulgară...