joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vouchere pentru compensarea facturilor la curent. Persoanele care ar putea beneficia de ajutorul de la stat

Familiile cu trei copii şi persoanele dependente de aparate medicale ar putea primi vouchere pentru compensarea facturilor la curent.

Astfel, parlamentarii au propus ca aceste categorii să plătească facturi mai mici, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, scrie observatornews.ro

Executivul spune că acest lucru ar putea naşte abuzuri, de aceea se gândeşte la varianta tichetelor. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avansat ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Virgil Popescu a vorbit, săptămâna trecută, la Digi24, despre un ”ajutor ţintit” acordat acestor persoane.

”Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.red.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu.

El a admis că, dacă ar fi existat ”o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului, lucrurile ar fi fost mult mai simple.

”Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a adăugat ministrul.

Un amendament adoptat arată că la curent vor plăti 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru întreg consumul realizat, şi clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii sub 18 ani, respectiv 26 de ani (dacă urmează o formă de învăţământ).

De aceeaşi facilitate vor beneficia şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat.

Restul clienţilor casnici plătesc curentul astfel:

  • maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, dacă au consum mediu lunar între 0 – 100 KWh
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consum mediu lunar de maximum 255 kWh.

Politica