Elon Musk, criticat după ce a susținut că Rusiei i se cuvine Crimeea

Elon Musk a fost aspru criticat după ce a propus ca Rusia să păstreze Crimeea. De asemenea, cel mai bogat om din lume a făcut mai multe propuneri pentru pacea dintre Ucraina și Rusia.

Reacțiile publicului său de pe Twitter la propuneri nu a fost chiar favorabil, așa că miliardarul a mai publicat un mesaj în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei, scrie digi24.ro

Miliardarul american propune ca Rusia să păstreze Crimeea anexată ilegal în 2014 de regimul Putin, pentru care oferă argumentul istoric, folosit în mod obișnuit de propaganda rusească și vorbește de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954.

De asemenea, Musk spune și că referendumurile ilegale și contrafăcute ale rușilor ar trebui refăcute „sub supravegherea ONU”.

„Pace Ucraina-Rusia:

– Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară.
– Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov).
– Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă.
– Ucraina rămâne neutră”, a scris Elon Musk pe Twitter.

Miliardarul american a fost criticat extrem de dur în comentariile la postarea sa de pe Twitter. Președintele Volodimir Zelenski l-a trolat pe Elon Musk cu un sondaj propriu pe Twitter în care întreabă „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

Reacții au venit inclusiv  de la Verhovna Rada, parlamentul Ucrainei care a răspuns sec la propunerile lui Musk: „Nu.”

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, i-a dat, de asemenea, un răspuns contondent lui Musk: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.

„Elon, ești un tip tare, și mulțumim pentru Starlink, însă ar fi minunat dacă ai ține voturi pe subiecte pe care le cunoști. Nici noi nu ținem voturi în ce privește apartheid-ul și Nelson Mandela”, i-a replicat și publicația ucraineană The Kyiv Post.

Într-un final, Musk a revenit cu un al treilea tweet, în care susține că „o victorie a Ucrainei este improbabilă” și că „Rusia va merge pe mobilizare totală dacă există un risc în ce privește Crimeea”.

Populare

Recomandări