Vaccinarea antigripală se va face și în farmacii

Vaccinarea antigripală s-ar putea realiza în curând și în farmacii. Ministerul Sănătății va iniția un proiect-pilot în acest sens, iar costul vaccinului și al serviciului de administrare va fi suportat de persoanele care vor să fie imunizate.

„Creșterea accesibilității la vaccinare este un element esențial. Există un astfel de model în alte țări europene. (…) Trebuie să existe o instruire specifică a farmaciștilor, care să permită dezvoltarea acestor programe de vaccinare în famarcii”, a declarat, luni, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în farmacii nu se va putea face vaccinarea pentru orice tip de vaccin și că, deocamdată, va fi inițiat un proiect-pilot la vaccinul gripal, care este sezonier.

„Încercăm să vedem dacă putem să facem acest lucru din acest sezon. Trebuie făcut astfel încât să ne asigurăm că există suficientă informare și pregătire a celor care practică această vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila, citat de g4media.ro

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de ordin pentru inițierea acestui program, care prevede, între altele:

„Vaccinarea se va face exclusiv de către farmaciștii care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere.”

„Efectuarea vaccinării se realizează în farmacie la solicitarea persoanei adulte, iar în cazul minorilor de reprezentanții legali, dacă persoana care se prezintă la vaccinare deține o recomandare medicală de a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere, a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în ani anteriori și numai după efectuarea unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare și după obținerea consimțământului persoanei care se prezintă la vaccinare.”

„Vânzarea vaccinurilor în farmacii se face la prețul cu amănuntul aprobat de Ministerul Sănătății, iar prețul serviciul de vaccinare se stabilește la un preț maximal egal cu cel prevăzut în cadrul programului național de vaccinare; costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată.”

Populare

Recomandări

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 12.12 – 18.12.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA  12.12 – 18.12.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...