vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Colecția ”Albumul Ville de Craiova- Parc Bibesco”, la Muzeul Olteniei

Craiovenii sunt invitați la Muzeul Olteniei unde vor putea vedea Colecția de fotografii „𝘈𝘭𝘣𝘶𝘮𝘶𝘭 𝘝𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢 – 𝘗𝘢𝘳𝘤 𝘉𝘪𝘣𝘦𝘴𝘤𝘰’’, care cuprinde imagini vechi din Parcul Nicolae Romanescu.

În 1898, după desemnarea lui Nicolae Romanescu ca primar al Craiovei, se votează un proiect de modernizarea a orașului, unul dintre obiectivele programului fiind acela de a se înființa parcuri și grădini. Arhitectul desemnat pentru realizarea acestui proiect a fost Edouard Redont, cel care a proiectat și Expoziția Națională din Parcul Carol- București.

Constucția Parcului Nicolae Romanescu

Construcția parcului a început în anul 1901 și a fost inaugurată în 1903, în prezența regelui Carol I.

Policlinica Buna Vestire Craiova
Construcția Parcului Nicolae Romanescu

𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗮𝘁 𝗹𝗮 𝗘𝘅𝗽𝗼𝘇𝗶ț𝗶𝗮 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗮ț𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹ă 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗣𝗮𝗿𝗶𝘀 (𝟭𝟵𝟬𝟬) 𝗰𝘂 𝗺𝗲𝗱𝗮𝗹𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝘂𝗿. 𝗣𝗮𝗿𝗰𝘂𝗹 𝗮 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝗿𝗲𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝘁 î𝗻 𝘀𝘁𝗶𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰, 𝗼 𝘀𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇ă 𝗮 𝗮𝗿𝗵𝗶𝘁𝗲𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 ș𝗶 𝗽𝗶𝗰𝘁𝘂𝗿𝗶𝗶 𝗽𝗲𝗶𝘀𝗮𝗴𝗲𝗿𝗲.

Construcția Parcului Nicolae Romanescu

Redont a dat dovadă de geniu la momentul întocmirii proiectului, venind cu idei îndrăznețe:

  • au fost aclimatizate sute de specii de arbori care în mod normal nu cresc în condițiile climatice ale României, a redesenat lacul, a proiectat Podul Suspendat, Castelul, Insula Principesa Maria și Pavilionul Carmen Sylva. A improvizat dealuri și văi, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 Km lungime, totul fiind lucrat în cel mai mic amănunt.
Podul Suspendat, Parcul Nicolae Romanescu
  • Castelul Fermecat a fost imaginat din mintea ingenioasă a lui Redont ca o îmbrăcăminte pentru imensele bazine de apă ce serveau la irigarea parcului.
  • Grădina Zoologică a fost construită tot la începutul secolului; Lângă ea- Debarcaderul, iar în apropierea lor se găsește Chioșcul Rotund al Fanfarei. Lângă acesta este Teatrul de Vară.
  • La marginea de Sud-Est a parcului se găsește Hipodromul, întins pe o suprafață de 20 ha, considerat, la începutul secolului, cel mai mare din țară.

Imaginile se regăsesc în „𝘈𝘭𝘣𝘶𝘮𝘶𝘭 𝘝𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘥𝘦 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘢 – 𝘗𝘢𝘳𝘤 𝘉𝘪𝘣𝘦𝘴𝘤𝘰 – 𝘋𝘦𝘴𝘤𝘳𝘪𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘨𝘦𝘯𝘦𝘳𝘢𝘭𝘦 𝘥𝘶 𝘱𝘢𝘳𝘤” oferit primarului Nicolae P. Romanescu de arhitectul peisagist 𝗘𝗱𝗼𝘂𝗮𝗿𝗱 𝗥𝗲𝗱𝗼𝗻𝘁, cel care a proiectat parcul.

Bibliografie: ”𝘎𝘳ă𝘥𝘪𝘯𝘪𝘭𝘦 ș𝘪 𝘱𝘢𝘳𝘤𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘊𝘳𝘢𝘪𝘰𝘷𝘦𝘪”, Dinica Ciobotea, et. al., Craiova, Editura: De Sud, 1999.

𝗔𝗹𝗯𝘂𝗺𝘂𝗹 𝗰𝘂 𝗱𝗲𝗱𝗶𝗰𝗮ț𝗶𝗲, 𝗽𝘂𝗯𝗹𝗶𝗰𝗮𝘁 î𝗻 𝗮𝗻𝘂𝗹 𝟭𝟵𝟬𝟰, 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗰ț𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗠𝘂𝘇𝗲𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗢𝗹𝘁𝗲𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗖𝗿𝗮𝗶𝗼𝘃𝗮 („𝗙𝗼𝗻𝗱𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮𝗻𝗲𝘀𝗰𝘂”).

Parcul Nicoale Romanescu din Craiova este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău şi are o suprafaţă de 90 de hectare. Inaugurarea a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

Parcul Romanescu a purtat şi numele de Parcul Bibescu, Parcul Independeţei sau Parcul Poporului. Este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu. Grădina a fost cumpărată după 1848 de magistratul oraşului ciar de la mare logofot Ion Bibescu.  

Politica