joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Se pregătesc noi pomeni bugetare! Lista de beneficii pregătită de Coaliție

Coaliția a intrat într-o logică electorală, chiar dacă până la următoarele alegeri mai sunt doi ani, fiind dublate unele alocații, iar personalului bugetar fiindu-i pregătite noi beneficii, scrie adevarul.ro

Astfel, senatul a adoptat tacit un proiect de lege al PNL prin care sunt dublate alocațiile pentru susținerea familiei, votul decisiv urmând să aibă loc în Camera Deputaților.

Concret, alocația complementară (dată familiilor unde sunt ambii părinți) pentru un singur copil, în cazul în care veniturile pe membru al familiei nu depășesc 0,80 ISR (indice social de referință), adică în jur de 430 de lei, va crește de la 87 de lei la 174 de lei. În cazul familiilor unde veniturile pe membru de familie este între aproximativ 430 de lei și 860 de lei, creșterea alocației este de la 79 de lei la 158 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele mai consistente creșteri vor fi însă în cazul familiilor cu patru sau mai mulți copii. În cazul familiilor monoparentale cu patru sau mai mulți copii, creșterile vor fi de la 450 de lei la 900 de lei. În cazul alocației complementare de susținere a familiilor pentru patru sau mai mulți copii, creșterea va fi de la 429 de lei la 858 de lei.

Un alt proiect care se află aproape de adoptare în Senat (în calitate de prim for) este semnat de mai mulți aleși ai PNL și doi ai PSD, dintre care unul e liderul de grup de la Cameră, Alfred Simonis, prin care Puterea dă cale liberă ca prin hotărâre de Consiliu Local autoritățile din teritoriu să stabilească faptul că personalul din aparatul propriu al primăriei și al consiliilor locale, dar și cel din serviciile publice aflate în subordinea acestora pot avea decontat transportul între localitatea unde angajații au domiciliul și locul unde își desfășoară munca.

Proiectul figura pe ordinea de zi a Senatului, dar aleșii nu au apucat să dea votul pe acesta.

„Pentru a îndeplini fiecare cerință a cetățenilor, administrația locală trebuie să fie formată din profesioniști, iar resursa umană să fie la rândul ei motivată și formată în mod constant în funcție de nevoile și tendințele societății. În scopul îndeplinirii unei bune guvernări locale, un pachet de salarizare motivant reprezintă o necesitate pentru întreaga resursă umană specialistă din administrațiile publice locale. Cu toate acestea, primăriile din comune găsesc foarte greu angajați care să se deplaseze în acele localități, salariile fiind foarte mici”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Reamintim că, parlamentul a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Prin urmare, vor fi crescute lefurile primarilor, viceprimarilor și șefilor de CJ.

Decizia adoptării proiectului a fost ca urmare a presiunii venite dinspre primarii și șefii de Consilii Județene, care i-au avertizat că dacă nu vor lua măsuri privind pensiile și salariile, la următoarele alegeri nu vor mai mobiliza electoratul la urne. Iar Puterea, care are aproape 95% din aleșii locali, s-a conformat, potrivit adevarul.ro

Concret, lefurile aleșilor locali vor fi crescute cu aproape 10%, pentru că va fi făcută actualizarea salariilor prin raportarea la salariul de minim de 2.300, nu de 2.080. Prin urmare creșterea salariilor primarilor și președinților de CJ va fi între 880 de lei și 2.200 de lei. De asemenea, creșterile viceprimarilor și a vicepreședinților de CJ vor fi între 660 de lei și 1.760 de lei

Politica