marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Epidemiile de rujeolă: Ministerul Sănătății vrea ca gradul de vaccinare să depășească 95%

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care urmărește creșterea ratei de vaccinare la peste 95% împotriva rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale, până în 2030.

Planul Ministerului Sănătății este în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Pe lângă creșterea ratei de vaccinare, alte obiective ale planului sunt eliminarea și menținerea rujeolei endemice; menținerea eliminării rubeolei endemice și prevenirea infecției rubeolice congenitale și a sindromului rubeolic congenital la sub un caz la suta de mii de născuți vii.

Documentul menționează că, la nivel european, în ciuda progresului, planul de eliminare a rujeolei și rubeolei – boli extrem de infecțioase – până în 2020 nu a fost îndeplinit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, începând cu 2009, acoperirile la vaccinarea cu ROR, atât la prima cât și la a doua doză, au început să scadă continuu, ajungând sub nivelul de 95% care asigură controlul bolii.

În consecință, au apărut mai multe epidemii, prima dintre ele la finalul lunii august 2010. Epidemia a evoluat până în 2013, înregistrându-se 13.586 de cazuri, din care 4 decese. Cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea sub 1 an – incidență de 760,9 la suta de mii de locuitori, urmată de grupa de vârstă 1-4 ani – incidența = 333,2 la 100 000 de locuitori. Boala a apărut la copii nevaccinați în peste 70% din cazuri.

Între septembrie 2011 și decembrie 2012 a evoluat concomitent cu epidemia de rujeolă și una de rubeolă, care au totalizat un număr de 24.627 de cazuri. Nu s-a înregistrat niciun deces. Cea mai afectată grupă de vârstă pentru ambele genuri a fost 15-19 ani, cu 16.245 – 65,9% din cazuri.

Cea mai gravă epidemie a fost însă cea care a avut loc între anii 2016 și 2019, când au fost raportate peste 20.000 de cazuri, din care 64 de decese, scrie adevarul.ro Cea mai afectată grupă de vârstă a fost cea sub un an, neeligibilă la vaccinarea cu ROR. Tulpina de virus rujeolic identificată a fost de import (B3), diferită față de tulpina endemică din România (D4).

Conf.dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, atrăgea atenția recent că, în situația în care prin România trec zeci de mii de copii ucraineni care sunt imunizați în proporție de doar 30% în fața bolilor transmisibile, există un risc foarte mare ca rujeola să revină. 

„Nu o să avem același număr de decese, ci mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, a avertizat medicul pediatru.

În România, vaccinarea împotriva rujeolei și a rubeolei se efectuează cu vaccin combinat ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), asigurând protecția simultană pentru mai multe boli.

Schema națională pentru vaccinarea cu ROR prevăzută în Programul Național de Vaccinare (PNV) constă în două doze: prima se administrează la vârsta de 12 luni, iar cea de-a doua doză se administrează la vârsta de 5 ani. La fel ca majoritatea vaccinărilor incluse în PNV, vaccinarea cu ROR este efectuată de către medicii de familie.

Politica