Alarmant! Jumătate dintre medicii de familie – în vârstă și puțini

Situație gravă în județul Dolj! Aproape jumătate dintre medicii de familie au vârsta peste cea legală de pensionare și se estimează că în scurt timp vor fi tot mai puțini.

Conform datelor Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, 176 medici  de familie (45%) desfășoară activitate peste vârsta legală de pensionare. 58 dintre ei  au vârsta peste 67 de ani.

Semnalul de alarmă a fost tras în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, care a avut loc joi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Din totalul populaţiei judeţului Dolj, 647.972 persoane sunt înscrise la această dată pe listele medicilor de familie în judeţul Dolj, din care 293.889 în mediul rural și 354.083 în mediul urban. Dintre aceştia 508.027 sunt beneficiari ai pachetului de servicii de bază, din care 223.591 în mediul rural și 284.436 în mediul urban, iar 139.945 sunt beneficiari ai pachetului minimal de servicii, din care 70.298 în mediul rural și 69.647 în mediul urban.

Judetul Dolj este acoperit din punct de vedere teritorial cu medici de familie, la nivelul necesarului stabilit conform prevederilor contractului cadru. Pe termen scurt si mediu estimam, insa, o scadere a numarului de medici de familie datorata iesirilor naturale (pensie, deces) deoarece, la acest moment, din totalul de medici de familie in contract cu CAS Dolj, un numar de 176 medici (45%) desfasoara activitate peste varsta legala de pensionare. Mai mult, 58 dintre acestia, au varsta peste 67 de ani si isi desfasoara activitatea pe o prevedere exceptionala a legii, cu aviz anual.

Furnizorii de servicii medicale în asistenţa medicală primară asigură servicii medicale prin plata per capita (50%)  şi cu plata pe serviciu medical (50%). Condiţiile în care serviciile medicale se acordă se stabilesc prin norme”, se arată într-un raport al CAS Dolj.

Populare

Recomandări

Macaulay Culkin din „Singur Acasă” a primit o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame

Macaulay Culkin, celebrul actor care a jucat rolul lui...