joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Prețul motorinei a scăzut

Prețul motorinei a scăzut miercuri sub 8 lei/litru în cele mai mari 5 stații de carburanți din București (Petrom, Lukoil, OMV, Mol și Rompetrol), în premieră după 6 luni. Cu o zi în urmă Lukoil avea prețuri peste acest prag.

Datele analizate de HotNews.ro arată că principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau miercuri, 28 septembrie 2022, următoarele prețuri la motorina standard:

  • Petrom: între 7,89 lei și 7,92 lei
  • Lukoil: între 7,91 lei și 7,94 lei
  • Mol: între 7,96 lei și 8,00 lei
  • OMV: între 7,97 lei și 8,00 lei
  • Rompetrol: între 7,96 lei și 8,00 lei

De notat că am intrat în ultimele 3 zile în care stațiile de benzină mai pot aplica voluntar reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și motorină, reducere suportată în mod egal de stat și benzinari, potrivit Ordonanței de urgență nr. 106/2022.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în această săptămână ar urma să fie adoptat un act normativ care să modifice Ordonanța 106/2022, astfel încât să fie prelungită măsura de reducere cu 50 de bani la carburanți.

Între timp, Ministerul Energiei a scos în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de urgență care aduce aceste schimbări, iar Guvernul are mâine ședință în care ar putea adopta actul, scrie hotnews.ro

Actul prevede continuarea posibilității acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienții finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere, şi pentru perioada 1 octombrie 2022-31 decembrie 2022.

Ca noutate, proiectul prevede că reducerea de preț să se acorde și în cazul bonurilor de valoare pentru carburanți auto (BVCA).

Astfel, de la 1 octombrie 2022, la livrările de carburanţi, benzină şi motorină, efectuate în baza bonurilor de valoare pentru carburanţi auto, reducerea de preţ va fi acordată prin livrarea unei cantități suplimentare de carburant corespunzătoare contravalorii reducerii de preţ aplicabilă livrărilor respective, iar reducerea de preţ se va evidenţia pe bonul nefiscal.

O altă schimbare propusă este aceea ca operatorii economici autorizați care se ocupă cu revânzarea în sistem angro de produse energetice să fie obligați să acorde clienților finali, persoane fizice sau juridice, reducerea de preț pe care să o evidențieze distinct pe factura emisă.

Politica