joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mirosul de pe Rîului a ajuns la Primărie

Primăria Craiova vrea să curețe canalul Rîului. Este vorba despre tronsonul rămas necasetat din anul 2016, între intersecția cu strada Popoveni și până la vărsarea în râul Jiu. Acolo, mirosul devine din ce în ce mai greu de suportat din cauza depunerilor de pământ, mâl sau vegetație, dar și din cauza gunoaielor. Mirosul a ajuns suficient de departe pentru ca autoritățile să readucă în discuție această problemă pe care o întâmpină craiovenii. Joi, consilierii locali din Bănie vor putea vota un protocol de colaborare încheiat între municipalitate și Administrația Bazinală de Apă Jiu/Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj, având ca obiect execuția lucrării „Decolmatare Canal Rîului”.

Un tronson al acestui canal a fost casetat în perioada 2013-2016, iar un tronson a rămas necasetat, respectiv tronsonul de canal cuprins între intersecția cu str. Popoveni și până la vărsarea în râul Jiu. Acest tronson necasetat prezintă depuneri de pământ, mâl, vegetație stufoasa pe maluri precum și foarte multe gunoaie aruncate de diverse persoane de-a lungul timpului, și ar trebui decolmatat”, se menționează în referatul de aprobare.

A.B.A. Jiu / S.G.A. Dolj și-au manifestat intenția a participa la decolmatarea acestui canal, punând la dispoziția autorității locale următoarele: Trailer, excavator senile – 2, autobasculanta, buldo, autoturisme pentru transportul mecanicilor, utilajelor si personalul tehnic de specialitate. Totodată, pentru ca treaba să fie dusă până la capăt, Primăria Craiova va pune la dispoziție carburantul necesar acestor utilaje.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se aproximează ca aceste lucrări să dureze 60 de zile, în condițiile în care vremea va permite ca muncitorii să își facă treaba și excluzând varianta unor defecțiuni accidentale sau alte evenimente, care pot duce la prelungirea duratei de execuție. Începerea lucrărilor va avea loc după semnarea de comun acord a protocolului de colaborare, de către ambele părți, în urma solicitării transmise de Municipiul Craiova.

Prezentul protocol încetează de drept la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor, dar nu mai târziu de 30.12.2022”, conform dispozițiilor finale specificate în protocolul de colaborare.

În ultimele luni, când ploile au fost foarte puternice, Craiova a fost paralizat în mai multe rânduri. Străzile au fost inundate, craiovenii s-au trezit cu mașinile luate de apă sau blocați în trafic. Primarul a spus că cele mai mari probleme au fost în zona canalului Rîului. Lia Olguța Vasilescu explica faptul că se lucra la partea de documentație pentru a mări debitul de apă care poate fi preluat de acest canal.

Cele mai mari probleme le-am avut și la aceasta furtună în zona canalului Rîului. Așa cum am anunțat, lucrăm de câteva luni la partea de documentație pentru a mări debitul de apă care poate fi preluat de acest canal unde se deversează canalizarea din Craiova, mai ales că devine clar că schimbările climatice vor mai genera acest tip de evenimente. Am preluat deja de la Primăria Podari o mare parte de teren unde canalul casetat se poate extinde și suntem în discuții avansate și cu Ministerul Apărării pentru a prelua și de la ei teren, cu același scop. De la ploaia de anul trecut, am învățat ce e de făcut și suntem în faza de pregătire a acestei investiții atât de necesare orașului nostru. Insist să atrag atenția MDRAP, cum o fac deja de câțiva ani, că trebuie schimbate normativele pentru rețelele de canalizare din România, care sunt nemodificate din anii ’80. Altfel, orice investiție am face, ea va trebui să respecte normativul de 25 litri/mp”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook, la acea vreme.

Politica