joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bărbații își rup picioarele să devină mai înalți! Procedura costă mai mult decât o mașină Tesla

Un număr tot mai mare de bărbați aleg să facă o operație drastică și scumpă pentru a crește cu până la 15 centimetri în înălțime, cu toate că în încercarea de a deveni mai înalți trebuie să își rupă ambele femururi. Procedura cosmetică înspăimântătoare costă între 60.000 și 235.000 de euro și presupune ruperea oaselor din picioare, aplicarea unor tije de metal și o reabilitare care poate dura luni de zile și la finalul căreia pacientul trebuie să învețe din nou să meargă, scrie Financial Times.

Există o serie de complicații care pot apărea în urma procedurii, inclusiv leziuni ale nervilor, cheaguri de sânge, dureri chinuitoare și posibilitatea ca oasele să nu se mai sudeze la loc. Dacă au noroc, supraviețuitorii se pot bucura de o înălțime mai mare cu 7 – 15 centimetri, dacă pe lângă alungirea femurului aleg să își extindă și tibia. În mod uimitor, procedura este una tot mai populară. Sute de persoane din toată lumea aleg să facă operația în fiecare an, iar studiile arată că cei mai mulți dintre ei sunt bărbați.

De exemplu, John Lovedale a plătit 75.000 de dolari pentru privilegiul agonizat de a-și vedea picioarele alungite. Bărbatul de 40 și ceva de ani a crescut de la înălțimea de 1,73 metri la 1,80 metri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru a crește șapte centimetri, Lovedale a avut ambele femururi rupte și cuie de metal introduse în mijlocul lor. Fiecare cui este făcut din titaniu, un metal flexibil și rezistent, precum osul, și este de mărimea unei petarde.

Cuiele din picioarele sale au fost extinse câte un milimetru în fiecare zi timp de 90 de zile cu ajutorul unui dispozitiv magnetic asemănător unei telecomenzi. Tot ce a rămas de făcut apoi pentru Lovedale a fost să aștepte până când oasele rupte i s-au vindecat.

În urma unei astfel de proceduri, există desigur și riscuri, scrie digi24.ro Toată creșterea în înălțime se trage de la alungirea picioarelor, astfel că proporțiile corpului pot arăta puțin ciudat, în special când ești dezbrăcat.

Recuperarea poate fi foarte lungă și dureroasă. Oasele din picioarele lui Lovedale nu erau încă vindecate atunci când a oferit interviul pentru GQ, iar o mică secțiune a femurului drept era încă moale, astfel că cel mai mic pas greșit putea să îi rupă osul în două. Riscul e cu atât mai pronunțat pentru persoanele cu o greutate mai mare.

Următoarea problemă o reprezintă durerea, care este necruțătoare. Extinderea cuielor din picioarele lui Lovedale îi întind nervii și țesutul din jurul oaselor, în special mușchii groși și cărnoși ai coapsei, până la un punct în care durerea devine sfâșietoare. Din această cauză, Lovedale nu a putut să meargă timp de mai multe luni de zile.

„[Doctorii] te umplu cu destule calmante așa încât durerea devine suportabilă”, a explicat Lovedale, care însă s-a temut că va deveni dependent de analgezice și, ca atare, a renunțat la ele mai devreme decât i-au recomandat doctorii.

Dar de ce ar vrea cineva să apeleze la o astfel de procedură care costă mai mult decât o mașină Tesla și care provoacă luni de agonie pentru doar câțiva centimetri în plus?

„Am observat că persoanele mai înalte par să aibă o viață mai ușoară”, a spus Lovedale, râzând și ridicând din umeri. „Lumea pare să se încline în fața lor.”

Doctorul Kevin Debiparshad, unul dintre puținii chirurgi americani care realizează operația estetică de alungire a picioarelor și un expert în domeniu, a spus că afacerea e înfloritoare. De când oamenii au început să muncească de acasă din cauza restricțiilor din timpul pandemiei de Covid-19, institutul lui Debiparshad a înregistrat de două ori mai mulți pacienți decât în mod normal – au fost și luni în care 50 de persoane apelau la serviciile sale.

Sute de bărbați din SUA fac operația de „înălțare” în fiecare an, potrivit BBC. Stigmatizarea din jurul operațiilor estetice a început să dispară, în special în cazul bărbaților. Potrivit Societății Americane a Chirurgilor Esteticieni, în 2019, numărul procedurilor cosmetice în rândul bărbaților a crescut cu 29% față de acum douăzeci de ani.

Înălțimea bărbaților, în special absența ei, este una dintre ultimele subiecte tabu ale societății moderne.

Potrivit unui studiu realizat în Australia în 2009, citat de GQ, bărbații mai scunzi câștigă în medie mai puțin decât bărbații mai înalți (cu 500$ mai puțin pentru fiecare inch în minus), au șanse mai mici să fie promovați la locul de muncă și au mai puține oportunități romantice (un studiu din Olanda a descoperit că doar în 7,5% din cazuri femeile sunt mai înalte decât partenerii lor bărbați). Unii psihologi cred că motivul pentru care societatea îi discriminează pe cei mai puțini înalți se trage de la instinctele noastre moștenite de la strămoșii preistorici care apreciau că semenii lor înalți erau mai bine înzestrați pentru a proteja comunitatea, scrie FT.

Bărbații care plătesc ca să le fie rupte picioarele pentru câțiva centimetri în plus nu sunt complet iraționali, dar nici nu se poate spune că iau decizia cea mai bună. Costul și riscurile pe care le implică operația de alungire a picioarelor depășesc cu mult posibilele beneficii pe care o înălțime puțin mai mare ți le poate aduce.

Politica