joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rafila insistă: Medicina de urgență trebuie să treacă de la Arafat la Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică seară, 25 septembrie, la Antena 3, că el l-a lăudat constant pe şeful DSU, Raed Arafat, dar medicina de urgenţă trebuie să fie coordonată de Minister, nu de Departamentul pentru Situații de Urgență. „Nu în situaţiile de urgenţă, repet”, a subliniat Rafila.

„Am fost totdeauna în regulă cu domnul Arafat. Probabil că eu am fost persoana care în mod constant l-a lăudat, a apreciat calităţile pe care dânsul le are ca şi organizator, dar lucrul ăsta nu schimbă cu nimic opinia mea că sistemul de medicină de urgenţă, începând cu pregătirea profesională în sistemul medical de urgenţă, continuând cu asistenţa medicală de urgenţă care trebuie să fie, în primul rând specializată, medicalizată, trebuie să fie coordonată de Ministerul Sănătăţii, nu în situaţiile de urgenţă, repet”, a spus Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

„Eu continuu să cred că activitatea medicală de medicină de urgenţă trebuie să fie coordonată, în mod efectiv, de Ministerul Sănătăţii. Nu putem să dezavantajăm în niciun fel serviciile de ambulanţă, pentru că serviciile de ambulanţă sunt cele medicalizate, noi trebuie să încurajăm, să întărim medicalizarea lor”, a adăugat demnitarul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rafila a precizar că toată problema trebuie tratată din punct de vedere legal. „Trebuie să existe o lege, o ordonanţă, să ajungem într-o poziţie de echilibru, să discutăm liniştit, fără niciun fel de pasiuni. Eu sunt mai puţin pasional decât domnul doctor Arafat, însă lurul acesta trebuie tratat cu echilibru”, a mai spus Rafila.

În decembrie 2021, la puțin timp după ce a fost numit ministru al sănătății, Alexandru Rafila a vorbit pentru prima dată despre separarea sarcinilor între instituția pe care o conduce și DSU. „Trebuie discutate deschis atribuțiile”, a spus atunci Rafila.

Patru luni mai târziu, în aprilie 2022, Ministerul de Interne a supus în dezbatere publică un proiect de lege privind reorganizarea instituţiei, în care era precizat că asistenţa medicală de urgenţă trebuie să rămână la DSU, condus de Raed Arafat.  În replică, Alexandru Rafila a afirmat că el nu a fost informat despre acel proiect.

„Am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a spus Rafila pe 7 aprilie.

El a mai afirmat și că SMURD este o structură a DSU care şi-a făcut foarte bine datoria, dar a adăugat că integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii ale sistemului de sănătate este absolut necesară, „pentru că nu funcţionează separat”.

De atunci, Rafila și Arafat au continuat să polemizeze pe acest subiect, însă fiecare a susținut că nu are o dispută personală cu celălalt.

Politica