vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Înfruntarea Lupilor, la Muzeul Județean Vâlcea

Muzeul Județean Aurelian Sacerdoţeanu Vâlcea va derula la începutul lunii ochtombrie evenimentul „Înfruntarea Lupilor”. Cu sprijinul CJ Vâlcea, a unei asociații culturale, dar și a Universității Lucian Blaga din Sibiu, evenimenul se vrea unul care să atragă public în aflarea informațiilor cu privire la cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian.

„Prin acest eveniment ne dorim să readucem în atenția publicului vâlcean unul dintre cele mai importante momente din istoria spațiului românesc, anume, cucerirea Daciei de către armata romană condusă de Traian. În contextul evenimentelor derulate cu acest prilej, un corp expediționar al armatei romane a traversat teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, fapt amintit de numeroase descoperiri arheologice dar și de numele celei mai importante artere rutiere a orașului. Accesul spre Sarmizegetusa lui Decebal se putea face pe doua rute mai accesibile dar bine apărate, și anume culoarul Rucăr-Bran (închis de cetățile Cumidava-Râșnov și cea de la Cetățeni, Argeș), precum și Pasul Vâlcan, drumuri ce aveau avantajul parcurgerii mai rapide a distanței dintre Dunăre și zona capitalei Sarmizegetusa.

Activitățile din cadrul evenimentului vor fi derulate de trupa de reenactment Veteres Milites din Sibiu, formată din studenți și absolvenți ai Departamentului de Istorie și Patrimoniu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. Până în prezent, asociația a participat la o multitudine de evenimente naționale şi internaţionale, prezentări în școli și tabere școlare, precum și reconstituiri ale elementelor de arme, armuri și tabăra romană. Le menționăm pe cele mai prestigioase: Festivalul Roman Apulum (2019, 2021, 2022), Deschiderea Muzeului Regiunii Porților de Fier (2020), Römer- und Germanentage (2019, Germania), Römerstadt Carnuntum (Austria, 2021, 2022), ultimul fiind poate cel mai important festival de reenactment antic din Europa. Veteres Milites Sibiu readuce la viaţă Legiunea VI Ferrata.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul evenimentului participanții vor asista la prezentarea echipamentelor militare utilizate de către luptătorii romani și daci, vor putea vedea tehnici de prelucrare și confecționare a obiectelor antice și vor lua parte la reconstituirea unor scene de luptă între războinicii daci și romani. Demonstrațiile militare vor fi continuate cu introducerea în viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, pornind de la descoperirile arheologice care s-au făcut în spațiul județului Vâlcea și nu numai. Întregul eveniment va fi încadrat în repere științifice și documentare bine stabilite, fiind, în același timp, dinamic și accesibil tuturor categoriilor de vârstă. Componenta științifică a evenimentului va fi asigurată de domnul dr. Silviu I. Purece, cadru didactic de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, arheolog expert specializat în domeniul istoriei antice”, au spus reprezentanții Muzeului din Vâlcea.

Oficialii instrituției culturare au adăugat și că evenimentul este o continuare a unei serii de manifestări culturale și științifice consacrate patrimoniului antic al județului Vâlcea, ce au avut loc în 2015-2016.

„Evenimentul, la care vă invităm să participați, este o continuare a unei serii de manifestări culturale și științifice consacrate patrimoniului antic al județului Vâlcea, ce au avut loc în 2015-2016. Punerea în scenă a unei astfel de serii de evenimente de reenactment se impune datorită faptului că județul Vâlcea este posesorul unei panoplii patrimoniale deosebite, în care monumentele antice ocupă un loc foarte important. În ultimul timp, în România acest fenomen este din ce în ce mai bine conturat; acolo unde autoritățile locale împreună cu instituțiile și asociațiile culturale au reușit implementarea unor astfel de proiecte s-au constatat aceleași rezultate: educarea publicului în ceea ce privește istoria antică, creștere semnificativă a afluxului de turiști și accelerarea dezvoltării economiei locale, aducând beneficii culturale deosebite comunității locale. Este un model de dezvoltare verificat la nivel european și care trebuie cât mai urgent aclimatizat și la noi”, au adăugat reprezentanții Muzeului Județean Vâlcea.

Politica