România renunță la antivirusul rusesc

România se bate cu antivirusul rusesc, dar nu știe de unde să îl ia. Ministrul Cercetării și Digitalizării a declarat, în direct la Digi24, că România este printre primele țări din UE care interzic antivirusul Kaspersky. Problema este însă că nu se cunoaște numărul instituțiilor care folosesc acest program.

”Nu avem un număr exact. Din datele anecdotice mai mult, de la asociația municipiilor, asociația orașelor, asociația comunelor sunt destul de multe care apelează la aceste soluții pentru că sunt ieftine. Și atunci, pe criteriul prețului cel mai scăzut, această soluție este preferată. România este printre primele țări care iau această măsură. Au mai luat Germania, Italia, Olanda. Noi suntem, practic, a patra țară din Europa care interzice”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării.

Proiectul legislativ prin care se interzice achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de miercuri. Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional în vederea interzicerii achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 50.000 – 200.000 lei.

„În contextul războiului de agresiune asupra Ucrainei, tot mai multe state membre ale Uniunii Europene au emis recomandări sau acte normative cu caracter imperativ prin care au impus propriilor lor autorităţi şi instituţii publice să schimbe soluţiile antivirus dacă le folosesc pe cele de la Kaspersky Lab, deoarece există riscul ca Rusia să exploateze aceste soft-uri într-un atac cibernetic. Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esenţiale”, prevede expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Populare

Recomandări

Test al „armei Apocalipsei”, în Marea Neagră! Riscuri și pentru Federația Rusă

Vladimir Putin ar putea să-și arate disponibilitatea de a...

WC-uri de 60.000 lei, în Craiova. Primăria le schimbă pe cele vechi

Primăria Craiova vrea să cumpere 20 de toalete ecologice...

Amenzi uriașe pentru românii care vând sau cumpără bunuri rusești

Românii care vând sau cumpără bunuri rusești, chiar dacă...

DOLJ. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 10.10 – 16.10.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...