marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reguli noi pentru restaurante de la ANPC: Ingredientele, afișate pe etichetă, listele de meniuri și site-uri

Consumatorii vor ști ce ingrediente se află în produsele pe care le-au comandat la restaurant și ce aditivi au fost folosiți, potrivit unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, orice ingredient care depășește 20 g trebuie afișat pe etichetă, listele de meniuri și site-uri, în cazul comenzilor online.

Scopul este ca orice consumator să știe cu exactitate ce ingrediente și în ce pondere se află în preparatele pe care le comandă la restaurant, transmite ANPC.

”Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC, potrivit libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Restaurantele, fast-foodurile și toate celelelate tipuri de unități de alimentație publică trebuie să ofere clienților informațiilor despre:

  • tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizate,
  • declarația nutrițională, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • aditivii utilizați.

Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/ mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii. Mai exact, acestea trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

În cazul mâncărurilor livrate la domiciliu, informațiile trebuie menționate pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Politica