marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preotul Visarion Alexa a recunoscut acuzațiile de agresiune sexuală

Preotul Visarion Alexa – acuzat că a agresat sexual o femeie, la spovedanie – și-a recunoscut fapta incriminată, refuzând însă să ofere detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații, a transmis joi seară purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Conform sursei citate, Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declarație privind faptele de care este acuzat.

Patriarhia spune că preotul „a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat și în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunțite și invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reținut în declarații”, scrie hotnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca urmare a recunoașterii faptei, Arhiepiscopia a luat următoarele decizii statutare, despre care susține că sunt singurele ce pot fi luate până la pronunțarea sentinței de către instanță:

– interdicția a oficia orice serviciu religios

– retragerea funcției de paroh, ceea ce înseamnă că nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparține și de a se implica în niciun act administrativ

– obligația de a informa constant, cu celeritate și sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluția cercetărilor judiciare cu privire la acuzațiile ce îi sunt aduse.

Odată cu pronunțarea sentinței judecătorești de la sfârșitul perioadei de control judiciar, Arhiepiscopia Bucureștilor va comunica la rândul ei sancțiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancțiuni direct proporționale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar, potrivit comunicatului citat.

”Poziția Bisericii, poziția creștină, este totdeauna, în mod natural și subînțeles, favorabilă celui vulnerabil și oricărei persoane care ajunge să fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, în același timp, și spațiul moralmente terapeutic de îndreptare și vindecare prin pocăință sinceră a absolut oricui”, se mai arată în comunicat.

Preotul Visarion Alexa, paroh al Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, se află sub control judiciar pentru 60 de zile. Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată de Judecătoria Sectorului 6, fiind contestată de procurori, care ceruseră arestarea preventivă a preotului. Contestația ar urma să fie judecată de Tribunalul București săptămâna viitoare.

Preotul a fost acuzat de către o femeie de 37 de ani că a agresat-o sexual în timpul spovedaniei.

După depunerea plângerii penale, femeia s-a întâlnit din nou cu preotul, iar microfonul acesteia a captat discuţia care a dus ulterior la reţinerea acestuia, potrivit Antena 3.

Sursa citată a publicat o parte din stenogramele procurorilor:

  • „Preot: Ți-a fost rău?
  • Victimă: Cum adică?
  • Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.
  • Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare.
  • Preot: Te deranjează că te-am atins?
  • Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?
  • Preot: Ca prieten…
  • Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?
  • Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu”.

Din discuţie reiese că agresiunea sexuală s-ar fi petrecut în timpul spovedaniei la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală.

  • „Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…
  • Preot: E un gest de afecțiune, nu inventar.
  • Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.
  • Preot: Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine”.

”Tricoul persoanei vătămate s-a ridicat, moment în care i-a atins pielea în zona lombară, a mângâiat-o pe spate, pe sub tricou, a arătat că i-a palpat sânul, apăsând-o și că nu-și mai amintește dacă a sărutat-o pe ureche întrucât eram prea concentrat pe sânul ei”, mai scrie în referatul procurorilor.

Foto: Facebook

Politica