miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La piață, după roadele toamnei

Odată cu venirea toamnei, piețele din Craiova s-au umplut cu produse specifice perioadei. De la varietatea de struguri copleșitoare și până la borcanele cu murături proaspete, comercianții speră să ia fața supermarketurilor.

Piața Centrală din Craiova, puțin după ora 10. Craiovenii împânzeau tarabele pline cu produse specifice perioadei de toamnă. Cei mai mulți cumpărători erau în jurul strugurilor. Fie de masă, în diverse soiuri, fie de vin, strugurii produși în zona Olteniei arată bine și anul acesta.

În ceea ce privește strugurii de masă, aceștia se găsesc în Piața centrală, în funcție de soi, la prețuri între 5 și 8 lei. Cei mai des întâlniți sunt Tămâioasa, al cărui preț este în jur de 6-8 lei pe kilogram. De asemenea, este unul dintre cele mai căutate soiuri, după cum spun cumpărătorii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru Tămâioasă am venit azi. Sunt cei mai gustoși struguri și din ce știu și cei mai puțin udați cu diverse, pentru că rezistă foarte bine la clima noastră. Bobul mare, frumos, se vede că sunt crescuți bine. Prețul cred că mai mic decât la supermarket. Azi i-am luat cu 7 lei kilogramul”, a spus un cumpărător din Piața Centrală.
Comercianții nu sunt întocmai mulțumiți de producția de anul acesta. Vânzătorii dau vina, printre altele, pe vremea de vara aceasta și pe lipsa ploilor. Din acest motiv, unii dintre ei afișează prețuri ceva mai ridicate la tarabă. Cu toate acestea, comercianții speră ca oamenii să aleagă piața în pofida marilor magazine.

„Vara asta nu a fost foarte bună pentru producție. Avem mult mai puțini decât anul trecut. Sunt gustoși, naturali dar au fost mai greu de adus la maturitate. Și aici mă refer la câteva tone în minus față de anul trecut. Prețul este ceva mai mare decât în 2021, dar ce nu este mai scump anul acesta? Noi vindem cu 7 – 8 lei, până la 10 lei, depinde de soi și de cât vrea omul să cumpere”, a spus un comerciant din Piața Centrală.
În afara strugurilor de masă, în piață se mai zăreau și struguri de vin, dar în cantități foarte mici. Anul acesta, comercianții de struguri pentru vin sunt în Piața Chiriac. Inclusiv cei care inițial veniseră în Piața Centrală s-au mutat în Chiriac. Acolo vorbim despre prețuri mult mai mici, în jur de 2-3 lei kilogramul, pe alocuri mai ieftin dacă sunt achiziționați la cantități mari. Totul este negociabil, după cum afirmă un vânzător.
„Noi de masă nu prea avem. Ne axăm pe producție de vin. Avem la 2 lei kilogramul și albi și negri. Bine ar fi să reușim să-i dăm repede, pentru că nu rezistă extrem de mult. În general negociem, prețul nu este fix. Dacă iei mai mulți, cumperi mai ieftin, normal”, a spus un alt comerciant.

Prune și pere cât vezi cu ochii!

Al doilea produs specific perioadei și scos la vânzare în cantități mari este pruna. Fie pentru servit, fie pentru țuică, prunele se pot găsi între 3 și 4 lei kilogramul, în funcție de textura acestora. Față de struguri, prunele nu se vând atât de bine, după cum susțin comercianții.

„Avem prune atât pentru servit, cât și pentru țuică. Prețul este destul de mic. Noi le avem cu 3 lei, dar chiar și așa, lumea nu prea se înghesuie să cumpere”, a spus un vânzător din Piața Centrală.
Nici perele nu lipsesc de pe tarabele piețelor, iar acestea se găsesc în general în jurul prețului de 5 lei.
Murăturile sunt un alt produs specific perioadei, chiar dacă mulți dintre comercianți spun că încă mai așteaptă până ies cu ele la vânzare. Un borcan de castraveți murați se poate găsi la prețuri între 5 și 10 lei, în funcție de cantitate. Gogoșarii sunt tot în jurul prețului de 5 – 6 lei per borcan, în timp ce fasolea teci sau ardeiul capia sar de 7 – 8 lei, în cele mai multe cazuri.

Politica