Prețul pâinii a crescut cu 18% în toată Europa

Datele Eurostat pentru luna august referitoare la toate țările Uniunii Europene arată că pâinea, articol de primă necesitate, costă cu 18% mai mult decât anul trecut. O scumpire „uriașă”, având în vedere că deja în august 2021 prețul crescuse cu 3% față de ultimele douăsprezece luni, scrie Il Fatto Quotidiano, citată de Rador.

Cauza principală este războiul dintre Rusia și Ucraina, explică Eurostat, care a cauzat o creștere generală a costului energiei. Cuptoarele de panificație consumă o cantitate mare de energie electrică: la Milano, de exemplu, facturile brutăriilor s-au triplat, punând în pericol peste 5000 de activităţi, potrivit Assipan.

La creșterea prețului pâinii în întreaga Europă contribuie și tendința costului grâului, ambele țări aflate în război fiind exportatori importanți. Preţul acestei materii prime a atins maximul în luna mai, rezultatul fiind o creştere a costurilor pe perioada verii. Cu toate acestea, potrivit Financial Times, începând din luna iunie, prețul grâului a început să scadă: costul ridicat al energiei rămânând totuşi principala cauză a creșterii prețului pâinii.

Cele mai mari creşteri a prețurilor se înregistrează în Ungaria, unde față de august 2021 s-a înregistrat o creștere de 66%; pe locul doi se află Lituania, unde pâinea costă cu 33% mai mult decât acum douăsprezece luni. Sub media europeană, dar în creștere puternică se află Franța, unde preţul pâinii a crescut cu 8%, în Țările de Jos și Luxemburg, creşterea s-a oprit la 10%.

„Raportul Eurostat confirmă încă o dată necesitatea intervențiilor guvernamentale asupra prețurilor produselor de primă necesitate, începând cu reducerea TVA-ului la alimente”, comentează Assoutenti. Președintele asociației, Furio Truzzi, subliniază și creșterea semnificativă a inflației în ceea ce privește alimentele, a căror preţ, conform Istat, au crescut cu 10,5% în august. „Acest lucru înseamnă o cheltuială anuală mai mare, iar o familie cu doi copii va trebui să plătească 786 de euro în plus doar pentru mâncare”, argumentează Truzzi.

Datele Eurostat confirmă o tendință pe care deja o raportau de mai multe luni diverse asociații de consumatori: „De luni de zile denunțăm faptul că prețurile alimentelor au atins cote nesustenabile în Italia”, conchide Assoutenti.

Populare

Recomandări

DOLJ. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.10 – 09.10.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Ligia Deca este noul ministru al Educației

Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus, luni, jurământul...

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 10.10

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Bătaie în Râmnicu Vâlcea, după ce și-a făcut nevoile la colțul blocului

Un incident hilar a avut loc luni seară în...