joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cosmin Drăghici, campionii din Giurgița și un vis devenit realitate

Cosmin Drăghici are 41 de ani, este preşedintele la CS Hoina Craiova și, probabil, cel mai fericit antrenor de oină din România, în prezent. Chiar dacă este tânăr, tehnicianul a reușit să câștige cele mai importante 4 titluri naţionale de juniori la oină (U18 şi U16, pe iarbă şi pe plajă), toate în perioada 10-14 august 2022 alături de trupa pe care a format-o.

A moştenit pasiunea pentru oină de la tatăl Valentin şi unchiul Constantin, ambii profesori, acum pensionari, în satul natal Voloiac, din județul Mehedinţi. Cosmin Drăghici era deja învățător la Botoşeşti-Paia, atunci când a decis să înceapă să pregătească echipe de oină. În copilărie el a și practicat acest sport, dar numai o scurtă perioadă.

Să pregătesc echipe de oină am început în anul 2011 la Botoşeşti-Paia unde eram învăţător, apoi am continuat în Cernăteşti, Rojişte, Leu, Craiova, bineînţeles Voloiac şi acum Giurgiţa. De-a lungul anilor de început mi-au fost alături numeroase persoane cărora le mulţumesc, îi numesc aici pe cei mai apropiaţi: Drăghici Valentin, Onea Andrei (Leu), Vătafu Fănel (Craiova). Despre activitatea de la Giurgiţa vom vorbi în detaliu mai târziu pentru că este capitolul cel mai important. Am practicat oina, dar numai în şcoala gimnazială în satul natal, acolo unde am prins drag de acest joc, iar acum îi ajut pe copii să descopere frumuseţea lui. Pentru mine oina este o mare bucurie. Pe lângă faptul că este un sport inventat de români şi ar trebui să ne mândrim cu asta, oina este un joc foarte spectaculos şi aduc ca argument reacţiile de satisfacţie ale prietenilor şi cunoscuţilor care au văzut pentru prima dată un meci de oină. Copiii, indiferent de generaţie, au descoperit în oină un joc antrenant, de aceea a rezistat atâta vreme, depinde doar de noi, cei care-l cunoaştem, să-l aducem aproape de cât mai mulţi dintre ei”, povestește Cosmin Drăghici.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Președintele de la CS Hoina Craiova a pregătit multe generații de excepție și a obținut performanțe fabuloase, indiferent că a antrenat băieți sau fete. Acum, formația pe care a format-o la Giurgița pare să fie una de top, care va mai câștiga multe competiții pe viitor.

Am învăţat să joace oină copii din mai multe localităţi ale judeţului Dolj, atât băieţi, cât şi fete, cu care am participat la numeroase competiţii. Prima generaţie de excepţie a fost una de fete ce proveneau din Voloiac, Leu, Cernăteşti şi Craiova care între anii 2013-2017 au fost de mai multe ori campioane naţionale de junioare. Din 2017 am format această generaţie de băieţi la Giurgiţa care în 5 ani a ajuns să domine campionatele naţionale de juniori, obţinând 15 medalii de aur, fapt cu care se pot mândri puţine echipe de-a lungul istoriei oinei de 120 de ani. Am copilărit cu oina, tatăl meu pregătea copiii din Voloiac, iar eu eram mereu printre ei. De atunci îndrăgesc oina şi încerc să transmit şi altora bucuria acestui joc. Am înfinţat CS Hoina Craiova în anul 2012 din dorinţa ca cei pe care-i învăţam să joace să se poată întrece cu cele mai valoroase echipe din ţară în competiţii oficiale. A fost greu, banii au fost întotdeauna puţini, dar satisfacţiile trăite alături de copii au fost şi sunt fantastice. CS Hoina este singurul club din ţară care are în denumire numele sportului naţional şi cred că în scurta existenţă de 10 ani şi-a lăsat deja amprenta în istoria oinei”, a mai explicat antrenorul.

Campionii din Giurgița și un vis devenit realitate

„Campionii din Giurgița”, așa îi numește Cosmin Drăghici pe elevii lui. Ei chiar sunt toți campioni și chiar din localitate. Președintele clubului a explicat cu a fost posibil acest lucru pentru Văduva Răzvan, Ciuciună Cristi, Mȋrşeanu Ionuţ, Baiaram Ştefan, Văduva Vlad, Bogheanu Robert, Pădeanu Alex, Văduva Daniel, Radu Bogdan, Zamăneagră Florin, Bogheanu Daniel, Mormoe Cristian, Ciobanu Cătălin, Petcu Cosmin, Iovan Răzvan, Radu Nelu,  Zamăneagră  Luca, Manolea David, Durac Mădălin, Căldăraru Mădălin şi Mîrşanu Yanis.

De 5 ani activitatea clubului se desfăşoară doar cu copii din Giurgiţa deoarece aici “s-au întâlnit” mai mulţi factori care au făcut posibilă performanţa la cel mai înalt nivel: un grup de băieţi extraordinar de talentaţi, un primar (Bonea Viky) care, din prima clipă a susţinut activităţile simţind că sunt benefice copiilor, oameni deosebiţi care şi-au adus sprijinul (directori, profesori, cum este Mitroi Marian, părinţii copiilor care au avut încredere şi mulţi alţii). Un rol foarte important l-a avut prietenul meu şi al copiilor, Marin Neguţ-Dumitru. O întreagă comunitate care nu cunoscuse oina, în câţiva ani a asimilat-o şi se bucură acum de ce a adus ea frumos”, a dezvăluit Cosmin Drăghici, care își dorește să vadă jocul de oină la TV, fiind sigur că românii ar urmări cu interes: „Acum în Giurgiţa nu cred că există vreo persoană care să nu fi auzit de oină datorită copiilor care, pe lângă faptul că au reuşit lucruri extraordinare, joacă mereu oină acasă. Precum se joacă fotbal în unele localităţi, aici copii au mingi şi bastoane de oină practicând zilnic acest sport. Din păcate mulţi dintre români nu au văzut un meci de oină şi confundă jocul cu acea simplă aruncare a mingii de oină de la orele de sport. Dacă reuşim, iar preşedintele Federaţiei Române de Oină, d-l Dobre Nicolae face eforturi deosebite în această direcţie, ca oina să poată ajunge la cât mai mulţi oameni prin intermediul televiziunilor, am convingerea că românii vor descoperi că oina este un sport pe măsura celor prezente zilnic în grila TV”, a subliniat tehnicianul oltean.

Cosmin Drăghici și-a văzut visul cu ochii. După generații de excepție alături de care a evoluat și el pe plan profesional și personal, acesta i-a format acum pe „Campionii din Giurgița”, dar nu se oprește aici, pentru că vrea ca tot mai mulți tineri să facă sport, să vadă cât de frumos poate fi jocul de oină.

Eu cred că depinde de noi, cei care cunoaştem beneficiile pe care le aduce mişcarea, să găsim cele mai bune metode de a ajunge la tineri. Iar dacă au apucat să guste bucuria sportului, nu vor mai renunţa. Tocmai pentru a atrage tinerii către sport, către oină în mod special, am scris primele cărţi ilustrate pentru copii din lumea oinei (“Echipa de oină” / “Şi fetele joacă oină”) care au fost foarte bine primite de jucători şi antrenori şi sper, ca prin intermediul unei edituri, să poată ajunge la cât mai mulţi copii din ţară”, spune campionul Cosmin Drăghici.

Politica