miercuri, aprilie 17, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii care donează celule stem, scutiți de plata CASS 10 ani

Donatorii de celule stem hematopoietice sunt scutiți de plata contribuției la asigurările sociale de sănătate timp de 10 ani.

Asta după ce Guvernul a adoptat un Act normativ care modifică și completează Legea sănătății și Codul fiscal. Practic, este o aliniere a legislației din România la normele europene, explică dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„La nivel internațional și european, reglementările prevăd că o persoană care donează celule stem hematopoietice ar trebui să beneficieze la cerere, nu neapărat obligatoriu, de evaluări medicale cel puțin anual cel puțin 10 ani, astfel încât să ne asigurăm că nu există reacții adverse și o persoană care a făcut o faptă așa de bună pentru o persoană pe care nu o cunoaște să ne asigurăm că își protejează și își păstrează sănătatea. Modificările din ordonanță au avut în vedere aceste reglementări și punerea în acord cu ele”, a explicat medicul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Donatorii de celule stem trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național.

 „Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă – fie leucemie, fie mielom, fie limfom – poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. În familie, șansa de a găsi un donator compatibil e cam 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă”, explică medicul importanța existenței a cât mai multor donatori.

În România însă, Registrul are 85.000 de înscriși, din 500.000 potențiali. Prin comparație, în Germania sunt 10 milioane de persoane înscrise – peste 10% din populația sub 45 de ani –, această țară având unul dintre cele mai bogate registre din Europa. Registrul românesc face parte din rețeaua internațională, astfel încât dacă nu există un donator în România se caută și în celelalte registre, scrie adevarul.ro

La momentul înscrierii în Registru, singura testare obligatorie care trebuie făcută este cea a unor antigene – din sânge sau din salivă – care conduc fie la toleranță fie la respingerea transplantului.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode: fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat.

„Cel care alege metoda este donatorul. Majoritatea aleg donarea din sânge periferic. Procedura este simplă, dar e nevoie de o pregătire de câteva zile înaintea donării. Aceasta înseamnă că dimineața și seara trebuie făcută câte o injecție care ajută celulele stem să iasă mai multe în periferie, astfel încât să poată fi recoltate într-un timp scurt. Persoanele foarte ocupate aleg să doneze prin puncția unui os lat. Aceasta este o procedură dureroasă, motiv pentru care se face sub anestezie generală. Iar după donare locul doare puțin, la fel ca la injecțiile cu penicilină”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu. Există și un risc de dureri articulare osoase, mai spune directorul.

Donarea se poate face într-unul dintre centrele acreditate. În România avem patru astfel de centre: în București, la Fundeni, în Timișoara, la Spitalul de Urgență pentru copii „Louis Țurcanu”, la Iași, la Institutul de Oncologie, și la Spitalul județean din Târgu-Mureș. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui.

Noua ordonanță guvernamentală prevede că donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit vor fi scutiți la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare. Prevederea intră în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2022. Sumele economisite într-un an prin această scutire diferă în funcție de salariul avut. Astfel, la un salariu brut de 4.000 de lei pe lună (2.340 de lei net), o persoană plătește 10% contribuții la asigurările sociale de sănătate, CASS – adică 400 de lei pe lună, 4.800 de lei pe an.

Donatorii se pot înscrie prin apel la Tel Verde 0800 888 STEM (7836) doar din rețeaua Telekom, pe Facebook la registrucelulestem și pe www.registru-celule-stem.ro sau direct la cel mai apropiat Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Politica