vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova. Inteligența artificială profundă: „ochii” computaționali care pot ajuta în restaurarea artefactelor patrimoniului cultural”!

În perioada 25 iulie – 7 august 2022, Ruxandra Stoean, Cătalin Stoean și Leonard Ionescu, cercetători în cadrul proiectului european OPERA – 178PCE/2021, PN-III-P4-ID-PCE-2020-0788, derulat în parteneriat cu Muzeul Olteniei, în perioada 2021-2023, au efectuat o vizită de lucru la Universitatea din Malaga.

Cu această ocazie a fost susținută prezentarea cu titlul „Inteligența artificială profundă: „ochii” computaționali care pot ajuta în restaurarea artefactelor patrimoniului cultural”.

Profesor Dr. Ing. Gonzalo Joya Caparrós, Departamentul de Tehnologie Electronică al Facultății de Inginerie și Informatică (Escuela Tecnica Superior de Ingenieria Informatica) din Malaga, Spania, a evidențiat posibilitatea interconectării unor domenii științifice care aparent nu converg.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conf. Univ. Dr. Ruxandra Stoean a prezentat abordările de deep learning realizate în cadrul proiectului pentru estimarea compoziției chimice și segmentarea zonelor corodate ale obiectelor în stare avansată de degradare, pe baza informației conținute în pozele microscopice. Prin metoda deep learning se încearcă substituirea unor analize fizico-chimice și instrumentale destul de laborioase și costisitoare, realizate cu ajutorul aparatelor optice (stereomicroscop cu cameră foto digitală), a mijloacelor de înregistrare foto digitale  coroborate cu datele de analiză elementală obținute cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X (XRF).  

Pe de alta parte, s-a arătat cum deep learning poate realiza redesenarea semantică a vestelor tradiționale românești cu elemente lipsă. Totodată, noutatea acestei abordări științifice a atras atenția specialiștilor din mediul universitar, fiind prezenți la această sesiune cercetători și doctoranzi din domeniile ingineriei, informaticii și arheologiei.

În cadrul aceleiași deplasări, a avut loc o vizită și la Muzeul din Malaga, unde dl. Jose Angel Palomares Samper, șeful laboratorului de restaurare si conservare, a prezentat laboratoarele de investigații fizico-chimice și cercetare a bunurilor culturale, laboratoarele de restaurare și depozitele care adăpostesc piesele de patrimoniu din cadrul colecțiilor Muzeului Malaga.

În urma discuțiilor avute, au fost identificate multe puncte de interes comune privind conservarea și restaurarea patrimoniului cultural, fapt care poate constitui obiectul unei colaborări cu cercetătorii proiectului și cu specialiștii Muzeului Olteniei.

Dezvoltarea extraordinară, în prezent, a mijloacelor digitale de înregistrare foto și video duc, din ce în ce mai mult, la noi direcții de utilizare a acestora. Orientarea către digitalizare a unor zone  de activitate care, prin excelență, erau apanajul numai unui număr restrâns de personal supercalificat și a existenței unei baze materiale foarte costisitoare, creează posibilitatea de a aduce informații vitale privind studiul obiectelor de patrimoniu la îndemâna unor specialiști care nu pot avea acces în timp rezonabil și  cu costuri reduse la informații vitale privind starea de conservare a bunurilor culturale.

Politica