vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Liz Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii

Liz Truss, actualul ministru britanic de Externe și, totodată, ministrul pentru Femei și Egalități, a câștigat șefia Partidului Conservator din Marea Britanie și, prin urmare, va deveni prim-ministru, urmând să-l înlocuiască pe Boris Johnson, care a renunțat la această poziție în urma unei serii de scandaluri.

Liz Truss l-a învins în „finală” pe Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe în cabinetul lui Boris Johnson.

Rezultatul votului, potrivit The Guardian:

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liz Truss: 81.326 voturi

Rishi Sunak: 60.399 voturi

Nr. total alegători: 172.437

Prezență: 82,6%

Voturi anulate: 654

„Prieteni și colegi, vă mulțumesc pentru încrederea acordată să conduc marele nostru partid Conservator, cel mai mare partid politic de pe Pământ”, au fost primele ei cuvinte după anunțul rezultatului votului.

Cei doi au rămas ultimii în cursa pentru șefia partidului, la care inițial s-au înscris opt candidați. Sistemul de alegere este unul eliminatoriu, la fiecare rundă de vot fiind eliminat candidatul/candidații cu cele mai puține voturi, până când rămân doar doi candidați, care sunt votați de toți membrii partidului, scrie digi24.ro

Președintele Partidului Conservator, partid care a câștigat alegerile generale, devine automat și prim-ministru al Marii Britanii. Din cauza problemelor de sănătate ale reginei Elisabeta a II-a, protocolul tradiţionalei întâlniri care ar fi trebuit să aibă loc la Palatul Buckingham din Londra a fost schimbat.

Regina, în vârstă de 96 de ani, o va primi pe Liz Truss la reşedinţa sa Balmoral din Scoţia, unde se află în prezent suverana.

Conservatorii britanici au ajuns în situația de a-și alege un nou președinte după ce actualul prim-ministru Boris Johnson și-a dat demisia, în urma unui lung șir de scandaluri. Cel mai mult a contribuit la erodarea sa așa-numitul scandal „Partygate”, izbucnit odată cu apariția în presă a unor informații și poze despre petreceri cu alcool la reședința oficială din Downing Street 10, în timpul celor mai dure restricții din pandemie.

Politica