marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Momente din istoria Cupei Mondiale de Fotbal

Toamna anului 2022 ne aduce a 22-a ediție a Cupei Mondiale de Fotbal, competiție de mare prestigiu care se va desfășura în Qatar. Această ediție se va deosebi destul de mult de precedentele, lucru evident și dacă ne uităm în calendar – în 2022, Cupa Mondială va avea loc toamna târziu și iarna, în comparație cu restul edițiilor, organizate în mod tradițional vara. Să privim puțin în trecutul Cupei Mondiale FIFA:

1930

Are loc turneul inaugural al Cupei Mondiale, câștigat de Uruguay și găzduit de aceeași țară. Locul al doilea a revenit Argentinei, urmate de către Statele Unite ale Americii. Primul gol din istoria Cupei Mondiale a fost marcat de francezul Lucien Laurent.

1942 și 1946

În acești doi ani, Cupa Mondială nu s-a ținut din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. Anii ’40 au marcat și alte dificultăți pentru competiția aflată la începuturile ei, cum ar fi neînțelegerile între FIFA și Comitetul Olimpic Internațional și greutatea cu care se efectuau pe atunci călătoriile intercontinentale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

1950

Cupa Mondială din 1950, găzduită de Brazilia, a fost prima care a inclus participanți britanici, după ce mai bine de două decenii aceștia nu mai făcuseră parte din FIFA din motive inclusiv politice. Tot atunci s-a întors în competiție și Uruguay, care boicotase cele două ediții precedente.

1982

Turneul a fost extins la 24 de echipe în 1982, urmând ca în 1998 să ajungă la 32. Au început să participe la Cupa Mondială mai multe echipe din Africa, Asia și America de Nord, cu succes din ce în ce mai mare. În prezent, se preconizează că ediția din 2026 va avea 48 de echipe.

1983

Trofeul FIFA a fost furat. Este vorba despre trofeul Jules Rimet, folosit între 1930 și 1970, și aflat în posesia Braziliei, care primise permisiunea de a-l păstra permanent după ce câștigase a treia oară turneul. Trofeul nu a mai fost recuperat niciodată, bănuindu-se că obiectul a fost topit de hoți.

1974

Se introduce un nou trofeu, creat de artistul italian Silvio Gazzaniga, și ales după evaluarea a 53 de modele diferite. Trofeul are o înălțime de 36 cm și este confecționat din aur de 18 carate. Cântărește 6,175 kg, iar pe baza sa sunt inscripționate anul și numele fiecărui câștigător al Cupei, începând cu 1974.

2015

În acest an, reputația jocurilor a fost pusă la încercare din cauza cazului de corupție FIFA, care includea acuzații de luare de mită, fraudă și spălare de bani. S-a vorbit și despre coruperea eliberării de drepturi media și de marketing (licitații trucate) pentru jocurile FIFA. Oficialii FIFA au fost acuzați de luare de mită în valoare totală de peste 150 de milioane de dolari în 24 de ani. S-au făcut numeroase arestări și puneri sub acuzație.

2018

Franța a fost încoronată campioană pentru a doua oară în istorie și pentru prima dată de când a fost gazdă în 1998. Echipa din hexagon a învins Croația cu 4-2 într-una dintre cele mai palpitante finale ale Cupei Mondiale.

Fanii fotbalului deja urmăresc cote pariuri Cupa mondială și așteaptă cu nerăbdare o competiție care se anunță cu totul deosebită.

Politica