joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Scoția, prima țară din lume care oferă gratuit produse menstruale

Scoția a devenit prima țară din lume care oferă gratuit produse menstruale. Legislația, care a fost propusă inițial de către Monica Lennon, deputat laburist, a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul scoțian în 2020, potrivit Sky News.

Scoția a devenit prima țară din lume care introduce o lege pentru a proteja dreptul la produse menstruale gratuite. Începând de luni, atunci când a intrat în vigoare Legea privind produsele pentru perioada menstruală, consiliile și furnizorii de educație din Scoția vor fi obligați prin lege să se asigure că orice persoană care are nevoie de ele are la dispoziție produse sanitare gratuite.

Legislația, care a fost propusă inițial de către Monica Lennon, deputat laburist, a fost aprobată în unanimitate de Parlamentul scoțian în 2020.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lennon face campanie pentru a pune capăt sărăciei menstruale din 2016 și a descris anterior proiectul de lege ca fiind atât „practic”, cât și „progresist”. „Sunt mândră că am fost pionier al Legii privind produsele pentru menstruație, care influențează deja schimbări pozitive în Scoția și în întreaga lume”, a declarat ea.

„Autoritățile locale și organizațiile partenere au muncit din greu pentru a face din dreptul legal de a avea acces gratuit la produse menstruale o realitate. Le sunt recunoscătoare lor și miilor de oameni care s-au implicat în întreaga țară. Aceasta este o altă piatră de hotar importantă pentru militanții pentru demnitatea perioadei menstruale și pentru mișcările de bază, care arată diferența pe care o pot face alegerile politice progresiste și îndrăznețe. Pe măsură ce criza costului vieții se instalează, Legea privind produsele periodice este un far de speranță care arată ce se poate realiza atunci când politicienii se unesc pentru binele oamenilor pe care îi servim”, a spus ea.

Consiliile din Scoția vor decide fiecare ce măsuri exacte vor fi puse în aplicare, dar vor avea obligația legală de a oferi „oricui are nevoie” acces la o gamă de produse „cu o ușurință rezonabilă”.

Politica