sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Peste 10 accidente de muncă în ultima lună

Accidentele de muncă la nivelul județului Vâlcea au făcut 13 persoane să-și piardă temporar capacitatea de muncă. Conform gazetavalceana.ro, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea a dispus o serie de controale amănunțite. Astfel, luna trecută, inspectorii de muncă au efectuat 40 de controale, fiind dispuse 82 măsuri de punere în conformitate cu prevederile legislative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. ca urmare, au fost aplicate 82 de sancțiuni contravenţionale, din care 77 avertismente și 5 amenzi în valoare de 44.000 lei.

În ceea ce privește “muncă nedeclarată”, ITM Vâlcea a efectuat 124 controale, fiind dispuse 281 măsuri de punere în conformitate cu prevederile legislative în domeniul relaţiilor de muncă şi clauzele din contractele colective de muncă, respectiv, contractele individuale de muncă.  

Au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale, din care 11 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 36.500 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În timpul controalelor, a fost identificata 1 persoana in situații de muncă nedeclarată, respectiv, fiind primita la muncă fară încheierea unui contract individual de muncă, încălcându-se prevederile art.16 (1) din Legea nr. 53/2003 (r)- Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare;

Pentru cazul evidențiat mai sus angajatorul a fost sancționat in conformitate cu prevederile art. 260 (1), lit. e^3, cu amenzi contravenționale in valoare totală de 20.000 lei.

Principalele neconformităţi constatate  în controalele efectuate au fost : cazuri de muncă nedeclarată; neîntocmirea evidenței zilnice a orelor de muncă; nerealizarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă în procesele verbale de control; neplata drepturilor salariale ; neacordarea repausului săptămânal ; neplata orelor suplimentare ; neplata orelor de noapte.

Politica