vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Șeful ISJ Dolj: „Școala va trebui să modeleze elevii”. Schimbări în învățământ

Noua reformă din învățământ, propusă în dezbatere publică, va aduce schimbări atât în privința educației elevilor, cât și a încadrării profesorilor. De ambele părți, remunerația va crește, spun liberalii doljeni.
Odată cu adoptarea noii legi a învățământului elevii ar trebui să se bucure de schimbări fundamentale în ceea ce privește educația.


Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, Daniel Alexandru Ion, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, organizate la sediul PNL, despre noua reformă și schimbările majore pe care aceasta le va aduce pentru elevi.
„Școala va trebui să modeleze elevii. Progresul școlar va fi urmărit în forme de evaluare continuă, iar părinții vor fi sprijiniți să aleagă cele mai bune trasee pentru proprii copii. Evaluările vor fi și ele supuse unor schimbări fundamentale. Elevul va putea beneficia de dreptul la educație în cele mai bune forme. Sistemul birocratic neadaptat nevoilor elevului va trebui reformat din temelii. În ceea ce privește învățământul preuniversitar se reglementează profilul absolventului din învățământul primar, secundar și liceal. Elevul va deveni un adult care va lua decizii în mod autonom, pe baza abilităților dobândite în diferite etape ale formării sale educaționale. Noile măsurile vorbesc și de sancțiuni. Pentru că elevul trebuie să fie protejat de abuzul emoțional, profesorul care va abuza elevul este sancționat cu desfacerea contractului de muncă și timp de 10 ani nu va mai avea dreptul să exercite calitatea de profesor”, a explicat inspectorul școlar general al I.S.J Dolj, prof. dr Daniel Ion.


Bursele elevilor vor crește și ele, cele de performanță olimpică internațională atingând pragul de 1.000 de lei pe lună. Bursele sociale vor avea valoarea cea mai mică, 300 de lei pentru fiecare elev. La fel și cele profesionale.
„Este foarte important să schimbăm și performanța. Astfel bursele în școală vor trebui să se vadă într-un cuantum relevant, care să conteze. Bursele vor fi asigurate de Ministerul Educației și suplimentate de către autorități. De ele vor beneficia elevii de la cursurile cu frecvență în învățământul preuniversitar, iar de bursele de excelență vor beneficia și elevii din învățământul preuniversitar particular acreditat. Cuantumul burselor a crescut semnificativ. Bursa de excelență olimpică internațională de care beneficiază toți elevii din sistem, atât de stat cât și particular, va fi de 1.000 de lei pe lună. Bursa de excelență olimpică la nivel național va fi de 700 de lei pe lună, cea de performanță școlară va fi de 500 de lei, iar cele profesionale și sociale 300 de lei pe lună”, a adăugat reprezentantul ISJ Dolj.
Reducerea abandonului școlar și creșterea nivelului de alfabetizare sunt și ele priorități ale noii reforme din sistemul didactic. Sistemul de evaluare al elevilor în această privință va fi și el modificat.
„Vor exista programe pentru reducerea abandonului școlar în cadrul unui plan integrat, în etape din 5 în 5 ani. Nivelul de alfabetizare funcțională va fi evaluat periodic prin teste corespunzătoare. Evaluările vor fi realizate printr-o platformă națională conform standardelor, corelate cu profilul absolventului”, a mai spus Daniel Alexandru Ion.

Profesorii debutanți, cu salarii mai mari!

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noua lege ține cont de inechitățile din sistem, adică va fi o lege a educației pentru toți. Astfel, printre reglementări se regăsește finanţarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, care va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat. Salariul în educație va crește de la 6.500 de lei brut, la 9.300 de lei brut.


Schimbările din învățământ vor aduce modificări și în ceea ce privește profesorii. Stagiarii vor fi atrași în sistem prin salarii mai mari, dar și mentori.
„Profesorul debutant va primi un salariu atractiv. Acesta va face un număr mai mic de ore față de un profesor normal. Salariul unui debutant va fi egal cu salariul mediu pe economie în anul bugetar respectiv. Profesorii debutanți vor fi sprijiniți de mentori”, a completat inspectorul general.


Prezentă la conferință, Irina Broscaru, inspector școlar general adjunct al ISJ Dolj, a vorbit despre reorganizarea în ceea ce privește profesorii stagiari, care deși vor avea salarii atractive, vor trebui să parcurgă nivele mai dificile pentru a deveni profesori, inclusiv un master de 2 ani, sau programe speciale de formare.
„S-a considerat necesară o lege nouă. Ca să avem o educație de calitate avem nevoie de oameni de calitate. Noua lege a educației vine cu modificări în privința profesorilor. Absolvenții de învățământ universitar care doresc să îmbrățișeze cariera didactică au de trecut mai multe obstacole. În primul rând după ce absolvă, trebuie să urmeze un master didactic de doi ani, sau programe de formare psihopedagogică. Va fi o reorganizare și în ceea ce privește inspectoratele școlare. Acestea se vor numi direcții județene de învățământ preuniversitar. Inspectoratele școlare nu vor mai avea atribuții în ceea ce privește inspecția. Rețeaua școlară va fi adaptată nevoilor fiecărei comunități. În unitățile de învățământ preuniversitar se va derula programul ”Şcoala după şcoală”, care cuprinde activităţi educative, pentru consolidarea competenţelor dobândite sau de accelerare a învăţării, precum și alte activități pentru susținerea dreptului la educație, inclusiv de tip recreativ sau de timp liber”, a precizat prof. Irina Broscaru, inspector școlar general adjunct.

Politica