sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Olt. 130 de kilometri de gaze pentru trei comune

Comunele Studina, Grădinile și Brastavățu vor beneficia de o rețea de 130 de kilometri de gaze, care asigură minimum 3.722 de branșamente. Conform gazetaoltului.ro, proiectul de „ÎNFIINȚARE SISTEM INTELIGENT DE DISTRIBUȚIE GAZE NATURALE ÎN COMUNELE STUDINA, GRĂDINILE ȘI BRASTAVĂȚU, JUDEȚUL OLT” a fost lansat miercuri, 10 august, finanțarea venind prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.

În prezent, în aceste comune nu exista sistem de distribuție gaze naturale, locuitorii comunelor, dar și primăriile, școlile, dispensarele, grădinițele și agenții economici utilizând pentru încălzire combustibili solizi și lichizi, în timp ce pentru prepararea hranei în gospodării sunt utilizate butelii cu gaze lichefiate, lemne si cărbuni.

„Se declară deschisă sesiunea de implementare a proiectului ”ÎNFIINȚARE SISTEM INTELIGENT DE DISTRIBUȚIE GAZE NATURALE ÎN COMUNELE STUDINA, GRĂDINILE ȘI BRASTAVĂȚU, JUDEȚUL OLT”, Cod SMIS 148698, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine. Mulțumim tuturor invitaților prezenți pentru participarea la deschiderea acestei sesiuni! Mulțumim tuturor colaboratorilor implicați în obținerea avizelor, scrierea și depunerea Cererii de finanțare a proiectului! Mulțumim pe aceasta cale echipei de proiect din cadrul celor trei institutii- Primăria Comunei Studina, Primăria Comunei Grădinile și Primăria Comunei Brastavățu, pentru implicarea în cadrul acestui proiect, dând dovada de profesionalism si responsabiliate!”, a declarat primarul comunei Studina, Marian Vasile, conform sursei citate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cadrul proiectului a fost necesară încheierea unui parteneriat între Comuna Studina (Lider), Comuna Brastavățu și Comuna Grădinile în scopul implementării proiectului de finanțare.

Fiecare partener va contribui cu resurse financiare în procesul de implementare în sensul acoperirii cheltuielilor neeligibile și va acoperi partea de buget alocată pentru proiectul de investitii, conform Hotărârilor Consiliilor Locale.
Prin racordarea populației și a clientilor noncasnici la sistemul inteligent de distributie a gazelor naturale se urmărește creșterea standardelor de viață și de locuit a populației prin asigurarea unor conditii imbunatatite pentru incalzirea locuintelor sau prepararea hranei, fata de conditiile de locuire existente in prezent, in care incalzirea locuintelor sau prepararea hranei se realizeaza pe baza de lemne, cu impact asupra emiterii unor cantitati sporite de noxe si poluanti, in contradictie cu politicile de mediu la nivelul UniuniiEuropene.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de funcționalitate inteligentă a infrastructurii de distribuție de gaze naturale și interconectivitate la rețeaua de transport și distribuție gaze naturale, prin înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Studina, Grădinile si Brastavățu, județul Olt.

Contractul de Finanțare a fost încheiat între Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management și Beneficiar, COMUNA STUDINA – Lider, COMUNA GRĂDINILE – Membru 1, COMUNA BRASTAVĂȚU – Membru 2 și a fost semnat la mijlocul lunii iulie.

Valoarea totală a contractului de finanțare este 86.117.637,80 LEI, din care valoarea totală eligibilă de 72.516.791,81 LEI și valoarea totală eligibilă nerambursabilă din FEDR de 61.639.273,05 LEI.

Perioada de implementare a proiectului este de 43 luni, respectiv 05.06.2020 – 31.12.2023.

Politica