vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Înghețată retrasă de pe rafturile magazinelor! Limita nivelului de oxid de etilenă, depășit de 2.000 de ori

O înghețată populară comercializată în magazinele din România a fost retrasă de pe rafturi după ce producătorul a anunțat că nivelul de oxid de etilenă descoperit în produs era de aproape 2.000 de ori mai mare decăt limita admisă.

Este vorba despre 10 sortimente de îngheţată cu vanilie Haagen-Dazs. Producătorul acestui brand celebru de îngheţată, grupul american General Mills, a constatat în timpul unui control de rutină prezenţa unor urme de 2-cloretanol (2CE), care este un indicator al prezenţei oxidului de etilenă într-un lot de produse Haagen-Dazs
Oxidul de etilenă (ETO) este un pesticid cancerigen interzis în Europa.

Furnizorul de vanilie a fost identificat drept cauză a acestei probleme, iar grupul General Mills a decis să retragă de la vânzare toate produsele preparate cu vanilia furnizată de acel producător, a explicat AFSCA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Această substanță a fost interzisă în Uniunea Europeană încă din anul 1991 ca pesticid, iar din 2011 nu mai este permisă identificarea ei în niciun produs alimentar sau furaj destinate animalelor. Această substanță este folosită ca virucid bactericid în țări din afara Uniunii Europene. Se cunoaște faptul că omoară bacteriile, în special salmonela, listerioza, acele bacterii care creează probleme în țările cu climat tropical, de unde anumite companii producătoare de alimente din spațiul Uniunii Europene importă ingrediente de origine alimentară.

Vina o poartă și acești producători pentru că nu testează toate ingredientele pe care le importă din țări cu climă tropicală. Această substanță a fost clasificată de Agenția Europeană pentru Substanțe Chimice ca fiind cancerigenă, mutagenă. Deci consumul alimentelor cu această substanță pe termen mediu și lung provoacă diferite forme de cancer”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, potrivit Antena 3.

Politica