sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un astrofotograf a surprins o expunere de 107 ore a „ochiului lui Dumnezeu”

Un astrofotograf a realizat o expunere de 107 ore a nebuloasei planetare Helix, cunoscută sub numele de Ochiul lui Dumnezeu. Denumită oficial „NGC 7293”, nebuloasa este un nor de gaz și praf din apropiere, situat în constelația Aquarius.

„Lucrez pentru un observator de amatori unde sunt axat pe astrofotografie, fiind cunoscut sub numele de Deep Sky West, care îmi oferă acces la o mulțime de echipamente”, a declarat Matherne pentru PetaPixel. „Această imagine provine din mai mulți ani de fotografiere a nebuloasei Helix și a Ochiului lui Dumnezeu”.

Connor Matherne captează nebuloasa de ani de zile, obținând în mod constant imagini din ce în ce mai bune ale fenomenului, pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit. El folosește o cameră Microline FLI ML16200 concepută pentru astrofotografie. Camera a fost atașată la un telescop TOA-150 cu o montură AP1600, plus ceea ce Matherne numește „o grămadă de alte mărunțișuri”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

ML16200 este o cameră full-frame cu un senzor de imagine de tip CCD de 16MP ON Semi KAF-16200, capabil să capteze o rezoluție de 16 biți de 4500 x 3600 cu pixeli de 6 microni. Funcționează cu un obturator de 43 mm și cu setări duble de captură de 2 MHz și 12 MHz.

Matherne a petrecut doi ani capturând nebuloasa pentru a crea o capodoperă care să atragă atenția. „Într-un fel, această nebuloasă este cea care a declanșat pasiunea mea pentru stele”, continuă Matherne, „așa că trebuia să mă asigur că este o adevărată minune, nicio fotografie obișnuită nu ar fi putut face acest lucru.”

Ochiul lui Dumnezeu se află, la aproximativ 650 de ani lumină de Pământ, și este cea mai apropiată reprezentare a fenomenului pe care astronomii o pot observa. De fapt, Ochiul lui Dumnezeu a fost cel care i-a stârnit interesul lui Matherne pentru astronomie. „De când am văzut lanțul de e-mailuri prostești de acum mulți ani despre Ochiul lui Dumnezeu, m-am îndrăgostit de astronomie”, scrie el pe Instagram.

Matherne a declarat pe Instagram că nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu este o previzualizare a ceea ce va fi probabil viitorul propriului nostru soare peste miliarde de ani. Nebuloasele planetare se formează din stelele care mor încet, într-un mod mult mai puțin violent și mai degrabă o desprindere blândă de gaz decât un mare „ka-boom” al unei Supernove mai bruște.

Matherne este cunoscut sub numele de „cosmic.speck” pe Instagram, unde își postează observațiile sale stelare pentru ca toată lumea să se bucure de ele. El a surprins zeci de alte observații astronomice interesante, dar se întoarce mereu la NGC 7293. „Niciodată nu am crezut că voi vedea ziua în care voi trece de Big 100 în ceea ce privește expunerea pe o singură astrofotografie”, a concluzionat Matherne. „Ce piatră de hotar! Nu ar fi putut fi făcută la o țintă mai favorită”.

Politica