Infecțiile nosocomiale din spitale, în continuare neraportate

Infecțiile nosocomiale din spitale sunt în continuare ascunse. Raportările făcute nu sunt reale, o spune chiar ministrul Sănătății. Nu vine însă cu soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Managerii sunt în continuare sancționați, dacă declară prea multe.

În Gorj, de exemplu, Spitalul Județean din Târgu Jiu a raportat în 2020 numai 76 de infecții.

” În 2020 au fost 76 de infecții, în 2021, 155, iar anul acesta deja 253. În anii trecuți a fost un trend în nedeclararea infecțiilor, oarecum ascunderea lor de către spitale”, a spus Vlăduț Dumitru, epidemiolog Spitalul Târgu-Jiu.

În România, rata infecțiilor nosocomiale e puțin peste doi la sută, potrivit raportărilor spitalelor. Asta înseamnă că țara noastră are spitale foarte curate. Realitatea e însă alta, de fapt infecțiile nosocomiale sunt de 3 ori mai multe, potrivit datelor Ministerului Sănătății, respectiv 5,9 la sută, scrie digi24.ro

”Între raportarea reală și corecție este o diferență de 3 ori, înseamnă schimbări de mentalitate, dar să avem pârghii, să avem laboratoare să depisteze infecțiile”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

La nivel public, mai mulți miniștrii ai Sănătății au vorbit despre această problemă, neștiind însă numărul real al infecțiilor din spitale. În aceste condiții, nici măsurile nu pot fi stabilite corect.

” Un prim pas în acest sens eu văd dezincrimiarea infecției nosocomiale. Nu este o infracțiune decât atunci când se asociază cu malpraxisul, altfel este element obișnuit al oricărui spital din aceasta lume. Infecția nosocomială trebuie incriminată numai atunci când în spitalul respectiv nu există proceduri specifice pentru prevenirea infecțiilor, fie nu au fost respectate”, a declarat Cătălin Apostolescu, manager Matei Balș.

Ministrul Sănătății vrea să impună o limită minimă de raportare a infecțiilor de 3%.

Populare

Recomandări

Spitalele din întreaga ţară primesc săptămâna aceasta 51.000 de cutii de Miostin

Spitalele primesc săptămâna aceasta 51.000 de cutii de...

FOTO. Tânără de 18 ani, împușcată în timp ce mergea pe stradă

Localnicii s-au îngrozit când au auzit țipetele femeii și...

Iordănescu mai vrea o șansă: „Obligatoriu este nevoie de o reconfirmare a mea”

România a încheiat cu o victorie sezonul de Liga...

Elev ucis în bătaie de profesorul său pentru o greşeală de ortografie

”La început, nepotul meu a fost bătut cu brutalitate...