sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Cu moartea în rucsac”: Români în șort și adidași, pe Mont Blanc

Cinci turiști români au fost surprinși pe 30 iulie, când intenționau să traverseze coridorul Goûter, unde s-ar fi expus căderilor de pietre, scriu publicația elvețiană Tribune de Geneve și site-ul Franceinfo, care îl citează pe edilul din Saint-Gervais.

Jean-Marc Peillex, primarul francez din Saint-Gervais, vrea ca turiștii care încearcă să urce pe Mont Blanc prin culoarul Goûter să plătească o garanție de 15.000 de euro.

Propunerea vine după ce zeci de persoane, inclusiv câțiva români prost echipați, au sfidat recomandările autorităților și au încercat să parcurgă această rută în ultimele zile, scrie Tribune de Geneve.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oficialii au avertizat că din cauza secetei și a valului de căldură, căderile de pietre au făcut ca traversarea coridorul Goûter, care duce spre Mont Blanc, să fie extrem de periculoasă.

Ghizii din Saint-Gervais și Chamonix au decis să urmeze aceste recomandări și să nu își ducă clienții acolo până cel puțin la 15 august. În ciuda acestor recomandări comune ale prefectului de Haute-Savoie și ale primarului din Saint-Gervais, unii alpiniști au încercat acest exercițiu periculos, „aproximativ 50”, la sfârșitul lunii iulie, potrivit unui comunicat de presă al primăriei din Saint-Gervais.

Pe 30 iulie, a explicat primarul într-un comunicat publicat pe contul său de Twitter, „cinci români au vrut să testeze ascensiunea în pantaloni scurți, bascheți și pălării de paie”.

„A fost nevoie să li se spună, prin difuzoarele elicopterului jandarmeriei montane, să se întoarcă înainte de a traversa culoarul Goûter. Au spus însă că se vor întoarce a doua zi”, a precizat primarul.

Este motivul pentru care oficialul francez vrea acum stabilirea unei garanții financiare de 15.000 de euro, scrie libartatea.ro

„Ei vor să urce cu moartea în rucsac”, a spus oficialul, citat de Franceinfo, „așa că să anticipăm costurile salvării și îngropării lor”.

Mai exact, 10.000 de euro reprezintă costul mediu al unei salvări, iar 5.000 de euro reprezintă cheltuielile de înmormântare. „Este inacceptabil ca aceste costuri să fie suportate de contribuabilul francez”, a explicat el.

Foto: flickr




Politica