vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Regionalul” de la Craiova, finanțare aprobată. Proiectantul, probabil, la toamnă

Proiectul de lege privind contractul de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova dintre România şi Banca Europeană de Investiţii s-a regăsit pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de miercuri. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat aprobarea proiectului chiar înainte de debutul ședinței.

Astăzi aprobăm legea prin care asigurăm finanţarea Spitalului Regional de Urgenţă Craiova. Practic, se realizează alinierea cu celelalte două spitale de urgenţă, de la Cluj şi de la Iaşi, şi îmi exprim încrederea că probabil vom şi demara proiectele ca ele să se întâmple, să se realizeze, ţinând cont de faptul că mai avem, de asemenea, aproximativ 2 miliarde de euro alocaţi prin PNRR şi avem, de asemenea, o listă în aşteptare care trebuie să fie operaţionalizată şi sper să avem o decizie în acest sens cât mai curând posibil„, a declarat Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Proiectul constă în construcţia unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat faptul că este important ca trebuie ca procedura de achiziţie publică pentru alegerea proiectantului să fie finalizată în această toamnă, astfel încât să nu existe decalaje mari între acest spital şi cele regionale de la Cluj şi Iaşi.

Celelalte două spitale, apropo de stadiul acestor investiţii, se află în proces de proiectare. Proiectarea a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit şi care au promis că până la începutul anului viitor, probabil până în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. Şi la Craiova sperăm să putem să începem proiectarea, să finalizăm procedura prin achiziţie publică a proiectantului în această toamnă, astfel încât să nu existe decalaje mari între cele trei obiective majore de investiţii„, a afirmat ministrul Sănătăţii

Regionalul din Craiova se preconizează a fi finalizat până în 2027 și ar urma să ofere servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratament pentru cancer, traume și asistență maternală. Conform gov.ro, unitatea medicală va fi construită în Craiova – Ghercești și va cuprinde un complex de construcții cu 7 nivele, pe o suprafață totală construită de aproximativ 165.296 metri pătrați. Spitalul va fi dotat cu heliport și cu 1 195 locuri de parcare.

  • Durata de realizare a investiției (totala): 84 luni
  • Durata estimata de construție: 48 luni
  • Implementarea proiectului durează 104 de luni, în perioada 01.05.2018 – 31.12.2026.
  • Valoarea totală a investiției (cu TVA): 850.507.547,41 lei / 602.733.501,24 Euro
  • din care C+M (cu TVA): 684.166.174,15 lei / 356.113.203,68 Euro

Politica