vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

China anunţă măsuri punitive la adresa Taiwanului după ce Nancy Pelosi şi-a început vizita la Taipei

China suspendă importurile de citrice, peşte sabie răcit şi stavrid negru congelat din Taiwan începând cu 3 august, au anunţat miercuri autorităţile vamale chineze, informează Reuters.

Mai devreme în cursul aceleaşi zilei, ministerul comerţului de la Beijing a declarat că va fi suspendat exportul de nisip natural către Taiwan începând cu 3 august.

Totodată, China va lua măsuri disciplinare împotriva a două fundaţii din Taiwan, interzicându-le să coopereze financiar cu companii şi persoane de pe continent, a declarat miercuri Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele două fundaţii sunt Taiwan Foundation for Democracy şi Taiwan International Cooperation and Development Fund, a spus Ma.

Administraţia Biden a anunțat că doreşte să evite ca tensiunile dintre Washington şi Beijing, generate de vizita americană la nivel înalt în Taiwan, să se transforme într-un conflict, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.

Kirby a spus că preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, are dreptul să viziteze Taiwanul, dar a subliniat, de asemenea, că această călătorie nu constitue o încălcare a suveranităţii chineze sau a politicii americane de lungă durată „o singură Chină”.

„Ceea ce nu vrem este o escaladare (a tensiunilor) într-o criză sau conflict de orice fel”, le-a spus Kirby reporterilor într-un briefing de presă.”Nu există niciun motiv să amplificăm asta”, a adăugat el.

Nancy Pelosi a sosit marţi seară în Taiwan, într-o călătorie despre care a afirmat că demonstrează angajamentul neclintit al SUA faţă de insula revendicată de China, care a condamnat vizita, calificând-o drept o ameninţare la adresa păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, scrie Agerpres.

Kirby a mai spus că SUA vor continua să opereze pe mările şi în spaţiul aerian din Pacificul de Vest şi că regimul de la Beijing ar putea folosi „coerciţia economică” împotriva Taiwanului, fără a intra însă în detalii.

China consideră Taiwanul parte a teritoriului său şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a readuce sub controlul său insula. SUA au avertizat China să nu folosească această vizită ca pretext pentru o acţiune militară împotriva Taipeiului.

Politica