Importanța somnului pentru organism. Sfaturile medicului

Date:

Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie -Cabinet Planificare familială- Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a realizat un materia informativ cu privite la importanța somnului.

Fiecare ființă vie are nevoie de somn pentru a supraviețui. Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică, crește calitatea vieții. Activitățile pe care le facem în timpul zilei depind în mare parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim, când organismul nu doarme cu adevărat, ci lucrează pentru a sprijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține sănătatea fizică. În cazul copiilor și adolescenților, somnul susține și sprijină procesul de creștere.

Timp de mai multe sute de ani s-a crezut că somnul este pur și simplu o stare pasivă, în care corpul și mintea se odihnesc sau, așa cum credea Aristotel, o perioadă lipsită de importanță, marcată de absența percepțiilor senzoriale obișnuite. Adesea, somnul era considerat o simplă stare în care putem visa.

A devenit, însă, foarte clar în ultimele decenii că somnul nu este pur si simplu un moment în care sistăm toate activitățile mentale și fizice, ci mai degrabă o „a doua stare”, cu propriile activități mentale și fizice complexe și variate. Somnul este un proces fiziologic esențial atât pentru om, cât și pentru cele mai multe animale. Ajută creierul și organismul să se dezvolte armonios și să funcționeze bine. Prin urmare, atunci când dormim puțin, suntem mai puțin eficienți, suntem obosiți și nervoși, facem mai multe greșeli, suntem mai puțin creativi și ne îmbolnăvim mult mai repede. Somnul este o nevoie fiziologică de bază, asemenea setei și foamei, fără de care nu putem exista.

Somnul ajută creierul să funcționeze corect. În timp ce dormim, creierul se pregătește pentru a doua zi, formând noi căi cu ajutorul cărora putem să învățăm și să ne amintim diverse informații.

Studiile arată că un somn odihnitor îmbunătățește capacitatea de învățare. Fie ca învățăm matematică sau cum să cântăm la pian, cum să jucăm fotbal sau volei sau cum să conducem o mașină, somnul îmbunătățește procesul de învățare și abilitățile de rezolvare a problemelor. De asemenea, somnul ne ajută să ne concentrăm mai bine și să fim mai creativi.

Necesarul de somn

Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa corect. Important este să aflăm cantitatea de somn necesară propriului organism și apoi să încercăm să atingem acel număr de ore.

Ca regula generală, dacă ne trezim obosiți și simțim pe parcursul zilei o nevoie puternică de a dormi, este evident că nu dormim suficient.

Somnul odihnitor presupune:

• 10 – 11 ore la copii

• 8,5 – 9,5 ore la adolescenți

• 7-9 ore la adulți

Cantitatea și calitatea somnului este influențată de mai mulți factori, printre care se numără și diferite afecțiuni medicale, precum apneea în somn, caracterizată prin întreruperea respirației în mod repetat, în timp ce persoana doarme. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reușim să ne odihnim din cauza obiceiurilor proaste.

Beneficiile somnului odihnitor

Stimulează imunitatea

Un organism odihnit este mult mai puternic și se poate apăra mai bine de infecții și răceli.

Menține greutatea sănătoasă

Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte tind sa crească mai mult în greutate și au un risc mai mare de obezitate.

Îmbunătățește activitatea psihică

Deprivarea cronică de somn poate duce la tulburări de dispoziție pe termen lung, cum ar fi depresia și anxietatea. Cercetările au demonstrat că multe dintre persoanele care suferă de anxietate și depresie dorm mai puțin de 6 ore pe noapte.

Previne diabetul zaharat

Oamenii de știință au constatat că persoanele care dorm, de obicei, mai puțin de 5 ore pe noapte au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat. Lipsa somnului profund schimbă modul în care organismul produce glucoza.

Scade riscul de boli de inimă

Lipsa somnului pe perioade lungi de timp este asociată cu un nivel crescut al tensiunii arteriale, ritm cardiac crescut și niveluri mai ridicate ale anumitor substanțe chimice care cresc riscul de inflamație.

Stimulează fertilitatea

Somnul insuficient pe perioade lungi de timp poate conduce la probleme de fertilitate, prin reducerea secreției de hormoni de reproducere.

Îmbunătățește memoria

În timp ce dormim, creierul procesează și consolidează experiențele din ziua respectivă. Dacă nu dormim suficient, acele experiențe nu vor putea fi stocate și transformate în amintiri, așa cum se întâmplă în mod normal.

Reguli pentru un somn odihnitor

Obiceiurile de somn sănătoase și, implicit, o bună igienă a somnului, pot face o mare diferență în calitatea vieții. Oricând putem face mici schimbări în stilul de viață pentru a ne îmbunătăți calitatea somnului. Iată ce poți face pentru un somn liniștit și odihnitor:

• Adoptă un program de somn și ține-te de el;

• Fă mișcare zilnic;

• Evită alcoolul, țigările și mesele grele în timpul serii;

• Pregătește camera pentru somn;

• Practică o tehnică de relaxare înainte de culcare;

• Dormi pe o saltea confortabilă;

• Alege pernele potrivite.

În cazul în care adoptarea unei rutine nu te ajută să te odihnești suficient noaptea, este recomandat sa mergi la medic pentru a descoperi cauzele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Ministrul Educației, adeptul revenirii la uniforme în școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar vrea reintroducerea uniformei în...

Anchetă la Penitenciarul Craiova, după un interviu dat de Dincă

Polițiștii doljeni au deschis un dosar penal și fac...

Craiova. Reținuți pentru trafic de droguri

Polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Craiova și procurorii...

Bucătărie nouă la „Filantropia”

Blocul alimentar al Spitalului "Filantropia" din Craiova a fost...