joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fără manuale noi în noul an școlar! Elevii vor învăța tot după cele aprobate în 2004

În noul an școlar care începe pe 5 septembrie pentru elevi, cei din clasele a IX-a și a X-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004. Informația a fost confirmată într-o dezbatere online, organizată de Coaliția pentru Educație, de către secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu.

Manualele de pe care învață elevii de liceu sunt aceleași din 2004, din urmă cu 18 ani, nefiind schimbate nici anul acesta, deși acești elevi care au acum 15-16 ani, sunt născuți în anii 2006-2007, iar ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial, scrie edupedu.ro

Pentru ei, reforma curriculară a fost oprită de actualul ministru Sorin Cîmpeanu, care a luat decizia să nu aprobe planurile cadru pentru liceu în anul 2021, din cauză că au fost primite prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Apoi următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023, dată la care ar trebui deja să intre în implementare, asta însemnând că ar trebui să existe cu cel puțin un an înainte, pentru a putea construi pe baza lor programele noi, normele profesorilor, manualele noi și a putea fundamenta costurile per elev.

Cea din 2021 a fost a doua tentativă de a reforma planurile-cadru, prima având loc în anul 2018, atunci când Ministerul Educației Naționale a lansat în dezbatere publică un set de planuri-cadru realizate în mod netransparent, fără implicarea actorilor din sistem: elevi, părinți și profesori. După protestele elevilor, planurile respective au fost retrase.

Revenind la declarațiile din prezent ale secretarului de stat Bogdan Cristescu, acesta a precizat că profesorii de liceu vor primi un nou set de repere metodologice și le-a reproșat cadrelor didactice faptul că reperele metodologice de anul trecut, cele pentru clasa a IX-a, „au avut 12.000 de descărcări la toate disciplinele și credeți-mă că a fost muncă de o vară pentru sute de colegi”.

Reperele metodologice sunt ghiduri pentru profesori de corelare a programelor vechi, cele din anii 2000, cu ceea ce au făcut deja elevii în ciclul gimnazial, pe curriculumul reformat.

Cristescu a mai spus că „planul este” ca examenele, printre care și cel de Bacalaureat, „să rămână la fel până în 2027”.

Politica