marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O primărie cere OMS să schimbe numele variolei maimuței

Numele dat acestui virus este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi mai degrabă să se izoleze decât să ceară îngrijiri medicale, a transmis marți Primăria din New York, care a cerut Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei, informează AFP, citată de Agerpres.â

„Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul «variolei maimuţei» le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit oficialului, o astfel de „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Faptul că se utilizează în continuare termenul de «variola maimuţei» pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare – în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+ – şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale”, a adăugat Ashwin Vasan.

Directorul OMS a transmis deja, la jumătatea lunii iunie, că ia în considerare să schimbe denumirea variolei maimuței.

La nivel global, peste 18.000 de cazuri de varioala a maimuței, dintre care cinci mortale, au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa.

În România, numărul cazurilor de variola maimuței a ajuns la 20.

Actuala epidemie a fost declarată sâmbătă o urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă al Organizației Mondiale a Sănătății.

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, apărută prima dată în Africa, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în majoritatea cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi.

Foto: pixabay


Politica