Răspunderea pentru plagiat să se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei

Noul proiect de lege pentru învățământul universitar prevede ca răspunderea pentru plagiat să se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei, atrage atenția Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care cere ca răspunderea pentru plagiat să fie imprescriptibilă.

ANOSR a trimis astăzi către Ministerul Educației primul set de 273 de amendamente referitoare la proiectul Legii Învățământului Superior, aflat în dezbatere publică, constatând existența unor prevederi noi utile pentru studenți și sistem, în special în zona echității, dar și în alte domenii, a unor noi reglementări care trebuie clarificate, dar și a unor propuneri care în mod clar nu pot fi susținute și nu ar trebui aprobate, aducând deservicii majore, scrie hotnews.ro

Potrivit reprezentanților studenților, majoritatea covârșitoare a legii reprezintă o preluare a Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005.

„În același timp, unele dintre prevederi, în special cele care consolidează anumite practici de consolidare a puterii în universitate și în sistem, care se dezvoltă de ani de zile, se depărtează evident de la principiile enunțate de Președintele României ca bază de clădire a reformei prin „România Educată””, arată ANOSR.

Printre amendamentele propuse de ANOSR se numără păstrarea unei forme de verificare la nivel național în ceea ce privește acordarea titlului de doctor și a atestatului de abilitare.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România atrage atenția asupra propunerii din proiectul de lege ca răspunderea pentru plagiat să se prescrie în 3 ani de la săvârșirea faptei, unul dintre amendamentele federației fiind ca răspunderea pentru plagiat să fie imprescriptibilă. De asemenea, ANOSR cere eliminarea din proiectul legii a prevederii care permite renunțarea unilaterală la titlul de doctor.

Populare

Recomandări