sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primul copil infectat cu variola maimuței. Experții nu știu cum s-a îmbolnăvit băiatul

Primul caz de variola maimuţei, în rândul copiilor în Europa, a fost identificat la sfârşitul lunii iunie la un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani.

Anunțul a fost făcut de dr. Marius Geantă, președintele Centrului de Inovație în Medicină.

”A fost diagnosticat primul caz de infectare cu virusul variolei maimuței la copil – un băiat cu vârsta mai mică de 10 ani, din Olanda.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Modalitățile prin care băiatul a ajuns să fie infectat nu sunt cunoscute, iar datele provenind din analiza genomică a virusului care a infectat copilul sunt diferite de cele obținute prin secvențierea altor cazuri diagnosticate in Amsterdam”, scrie expertul în Sănătate publică pe rețelele sociale.

Copilul fusese vaccinat conform programului naţional de vaccinare olandez, nu avea antecedente medicale relevante şi a avut varicela la vârsta de 5 ani. Cu trei săptămâni înainte să se prezinte la un spital olandez, băiatul a prezentat o durere în gât fără febră, care a dispărut subit în ziua următoare.

O zi mai târziu, copilul a călătorit în Turcia pentru o vacanţă de o săptămână. La întoarcere, băiatul  a observat două mici leziuni cutanate rotunde pe maxilarul inferior stâng şi pe obraz. Medicul generalist i-a administrat cremă antifungică sub suspiciunea unei dermatomicoze uşoare. În zilele următoare, pe faţa copilului au apărut mai multe leziuni, scrie news.ro

După ce alte 20 de leziuni solitare i-au pe alte părţi ale corpului, copilul a fost suspectat că ar avea variola maimuţei. Cu toate acestea, la consultaţia fizică, băiatul era alert, cu o stare generală de sănătate bună, cu parametri vitali stabili şi fără febră.

Urmărirea extinsă a surselor şi a contactelor nu a identificat o sursă potenţială. Copilul nu a fost în contact cu persoane infectate cu variola maimuţei. În timpul vacanţei în Turcia, familia copilului a acoperit în mod constant şezlongurile de la piscină cu propriile prosoape şi nu a existat un contact strâns cu alţi oaspeţi.

Persoanele de contact care au fost identificate drept contacte cu risc ridicat (părinţi, un prieten şi un frate) au primit de urgenţă vaccinul Imvanex împotriva variolei. Nu au fost identificate cazuri secundare.

Politica