joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Marius Budăi nu crede că în România încă mai sunt oameni care abia supraviețuiesc cu 750 de lei pe lună

Guvernul a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care prevede că pentru contractele part-time vor trebui plătite taxele la nivelul salariului minim. Măsura se aplică de la 1 august. Asta însemnmă că pentru o muncă de două ore, de exemplu, oamenii vor plăti taxe ca pentru o muncă de 8 ore.

Analiștii avertizează că peste jumătate din cele 1,1 milioane de contracte part-time acum în vigoare vor trece în economia subterană, deoarece firmele pur și simplu nu vor avea bani să plătească taxe atât de mari.

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), vede, însă, altfel lucrurile, scrie psnews.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Invitat în cadrul unei emisiuni la B1 TV, Budăi a susținut că, dimpotrivă, măsura încurajează munca la alb.

„Măsura a mai fost și instantaneu, când am introdus-o, 200.000 de contracte s-au transformat peste noapte în contracte pe normă întreagă. Dau un exemplu, fără a mă transmforma eu în acuzator sau judecător, dar dau un exemplu: o pază pe 24 de ore la un obiectiv nu se poate asigura de trei cetățeni care au contract cu fracțiune de normă”, a spus Budăi.

Ministrul a spus că persoana care are mai multe job-uri part-time trebuie să-și aleagă „angajatorul de bază” și acela va plăti taxele.

Ioana Constantin i-a atras apoi atenția că sunt oameni care au un singur astfel de contract, niciun fel de alte venituri, și banii respectivi înseamnă foarte mult pentru ei. Iar acum aceștia riscă să-și piardă slujbele pentru că patronii lor nu-și permit să plătească taxele mărite.

Rămas fără explicații, Budăi a replicat: „Dacă vreți dvs să încurajați munca la gri, eu nu sunt partenerul dvs!”

Ministrul a mai afirmat că legea prevede excepții pentru pensionari și studenți. Dar nu se știe ce se întâmplă cu restul, care nu fac parte din aceste categorii și care chiar se bazează pe banii pe care-i primesc din job-ul part-time.

„Dacă dvs îmi spuneți că cineva patru ore, care înseamnă 1.500 împărțit la 2. trăiește cu 750 de lei pe lună înseamnă că încurajați în continuare munca la gri și nu e corect!”, a continuat Budăi.

Ioana Constantin a insistat că acestea sunt cazuri reale, dar Budăi refuză să creadă așa ceva: „Rămâneți dvs și încurajați munca la gri, pe mine nu mă aveți partener! Mi-e foarte greu să cred că cineva poate trăi în România doar cu un contract de muncă pe două ore”.

Politica