sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de tineri, drogați la volan! Ce riscă?

Aproape nici o zi fără ca un tânăr din județul Dolj să nu fie prins drogat la volanul mașinii. Fie că vorbim de cannabis, metamfetamină ori alte tipuri de droguri, problema a luat amploare. Nu este una nouă, însă Poliția a intensificat controalele în trafic și testările cu apartul Drug Test. În total, de la începutul anului, 51 de doljeni, cei mai mulți tineri au fost depistați în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice deși se aflau sub influența drogurilor.

Miercuri, de exemplu, un tânăr de 21 ani, din Craiova, care consumase droguri, a fost prins în timp ce conducea o mașină pe bulevardul 1 Mai.
Anterior, Poliția anunța că o tânără de 28 ani, din comuna Cârcea, a fost depistată, la 7 dimineața, pe strada Ștefan cel Mare din Craiova, la volanul unei mașini. Tânăra consumase droguri, dar și alcool.
Tot în Craiova, luna aceasta, au fost prinși drogați, la volan, un bărbat de 32 ani, dar și un tânăr de 27 ani.
Și acestea sunt doar câteva exemple. Tuturor le-au fost întocmite dosare penale. Ce riscă? Amendă sau închisoare până la 5 ani.

Iată ce prevede articolul 336 din Codul Penal, privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe:

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
  • (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
  • (3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
    Situația nu este întâlnită doar în Craiova și chiar ministrul de Interne atrăgea atenția recent că: „Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă. Nu vreau să dau un verdict, însă consumul de droguri la volan riscă să-l egalizeze pe cel de alcool”.
    Polițiștii încearcă să prevină o creștere și mai fulminantă a consumului de droguri la volan și au frecvent acțiuni de informare și conștientizare a șoferilor și tinerilor.
    Unii dintre parlamentari ar vrea o creștere a pedepselor inclusiv pentru consumul de droguri.
    Un proiect în acest sens a trecut de Senat și este înregistrat la Camera Deputaților, for decizional, pentru dezbatere, scrie pressone.ro. Dacă va trece, scrie sursa citată, ar urma să dispară amenda penală pentru consumatori, dacă sunt prinși cu o cantitate mică și să fie înlocuită direct cu închisoarea. Mai exact, pentru droguri de risc, precum cannabisul, pedeapsa va fi de la 1 la 5 ani de detenție, iar pentru droguri de mare risc, precum heroină, cocaină, ecstasy sau etnobotanice, pedeapsa va fi cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare. Punerea la dispoziție cu bună știință a unui loc în vederea consumului s-ar pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi, mai notează pressone.ro.

Politica