joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Medic: ”Pacienţii cu cancer fac apel la bioenergie, ceaiuri de plante, sfecla roşie, bicarbonat de sodiu, icre, sperând să se vindece”

Dr. Mircea Savu, medic primar de radioterapie la Institutul Oncologic din Bucureşti şi doctor în ştiinţe medicale, a declarat pentru News.ro că foarte mulţi pacienţi apelează la tot felul de aşa-zise leacuri împotriva cancerului, fără să ceară, aşa cum este corect, ajutor de specialitate de la medicii care se ocupă cu diagnosticul şi stabilirea tratamentului specific în cazul acestei afecţiuni.

Pandemia, dar şi teama legată de condiţiile din sistemul sanitar sunt unele dintre motivele care îi determină pe oameni să încerce alte metode prin care cred că se pot vindeca de cancer, deşi, în acest fel îşi pun şi mai tare sănătatea în pericol, spune medicul. Lipsa educaţiei sanitare este încă o cauză care duce la astfel de situaţii. În anumite cazuri, se ajunge la adevărate drame, precum cea povestită de medic, în care un pacient tânăr cu o formă agresivă de cancer a apelat la sfaturile unui bioenergetician, pentru ca apoi în câteva luni să moară.

„Să vă spun unul dintre cazurile absolut dramatice. Fiul unui pacient de al meu, tatăl fiind tratat cu succes pentru un cancer rectal, a fost diagnosticat într-o clinică de prestigiu de hematologie, un limfom non Hodgkin, o boală păcătoasă. A fost la un bioenergetician, a fost o modă cu povestea aceasta la un moment dat, i-a făcut nu ştiu ce măsurători şi i-a spus „stai liniştit că nu ai nimic”. Pacientul a luat-o pe calea asta, că nu are nimic, a refuzat tratamentul şi în câteva luni a decedat, era un om tânăr, în jur de 30 de ani”, spune el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Medicul Mircea Savu explică faptul că nu toţi pacienţii le spun doctorilor încă de la început că au încercat diferite metode acasă. Specialiştii află acest lucru abia când analizele ies modificate iar pacienţii sunt nevoiţi să mărturisească încercarea lor de a se trata după ureche, aşa cum au auzit de la cunoştinţe sau prieteni.

„Nu toţi spun de la început că au încercat, dar avem tot felul de probleme, ne confruntăm cu hipoproteinemii, cu probleme legate de o anumită toxicitate hepatică pe care nu ştii de ce anume să o legi, şi lucrurile astea se întâmplă destul de des, şi în cele din urmă spun, „Da, mi-a recomandat mie cineva nu ştiu ce””, a explicat medicul primar.

Acesta a povestit că sunt colegi de-ai săi în spital care au avut pacienţi care s-au „tratat” cu bicarbonat de sodiu, în speranţa că se vor vindeca de cancer. „Medicamentul minune deocamdată nu există”, spune Dr. Mircea Savu.

Politica