joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

FOTO/ Craiova. Piața Chiriac – Autentic Românesc, inaugurată!

Piața Chiriac – Autentic Românesc, o piață destinată doar producătorilor autohtoni, a fost inaugurată vineri, 8 iulie, la Craiova. La eveniment a participat Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, Alin Mărăcine, directorului SC Piețe și Târguri, dar și mulți primari din județul Dolj.

Potrivit Olguței Vasilescu, în această piață se vor comercializa doar produse 100% românești la prețuri accesibile pentru consumatori. Aceasta a vrut să combine utilul cu plăcutul, astfel că oamenii vor avea parte, pe lângă produsele autohtone și proaspete, și de o piață frumos amenajată.

Oamenii care vor merge în Piața Chiriac vor găsi fructe, legume, flori, obiecte din lemn sau ceramică, precum și un supermarket cu produse românești provenite de la fabrici din întreaga țară. Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Dăbuleni își va comercializa aici produsele, asta însemnând cartof dulce, struguri, kaki, coacăze sau curmale chinezești.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru fermierii care produc în cantități mici este foarte greu să pătrundă în supermarketuri. Acolo trebuie să livrezi pe grafic, să ai cantitate. Putem da o lecție supermaketurilor, să arărăm că avem o piață a noastră. Aici își pot prezenta produsele, le pot vinde în condiții normale și la prețuri corecte. Cartoful dulce îl vom aduce în septembrie, în august vom veni cu struguri. Avem și alte sopecii precum curmale chinezești, kaki, afine, zmeure, coacăze. Consumatorii din Dolj le vor gusta și cu siguranță le vor aprecia”, a spus reprezentanta Stațiunii de Cercetare Dăbuleni.

Lia Olguța Vasilescu a subliniat că prețul produselor nu o să fie mare deoarece scopul autorităților nu este acela de a obține profit, ci de a ajuta producătorul autohton și consumatorul. Aceasta a mai spus că își dorește ca sănătatea oamenilor să fie pusă pe primul loc, de aceea produsele tratate cu stimulatori nu sunt acceptate. Partea estetică a pieței a fost una destul de importantă, astfel că în incinta acesteia se află și un tablou.

Aici am vrut să fie altceva. Să fie frumos, în primul rând, să fie ieftin, amintind că adaosul este de 5%. Am discutat cu domnul director de la Piețe și am stabilit că nu ne interesează să facem profit, ci să arătăm că producătorii români pot aduce marfă competitivă, de calitate, doar că trebuie ajutați. Am luat legătura cu toți primarii de pe Valea Dunării și ne-au promis că se vor asigura să avem aici produse de sezon. Înseamnă că nu vom găsi, de exemplu, aici, roșii în timpul iernii. Dacă le vom găsi, ne vom asigura că sunt din solarii. Piața încă nu este deschisă în totalitate, dar în maximum o săptămână toate spațiile se vor ocupa. Noi încă suntem în discuții cu producătorii. Ne interesează să avem marfă de calitate. În magazin vor rula filme cu producătorii, cum cultivă, cu munca dumnealor. Sunt lucruri abia la început și pentru noi. Nu avem un concept de piață în România așa cum ne-am gândit noi să facem aici, fapt pentru care de la zi la zi pot apărea schimbări. Dacă va fi un proiect reușit, îl vom extinde și la celelalte piețe din municipiu”, a menționat primărița.

Alin Mărăcine, directorului SC Piețe și Târguri, a declarat că legumele sau fructele pot fi testate direct în magazin, în prezent fiind listate aproximativ 1.500 de produse.

Magazinul are 360 metri pătrați, fără depozit. În prezent, avem producători din toată țara. Produsele găsite la raft sunt fabricate în țară. Pentru boxe, avem cereri de închiriere pentru 80% dintre ele, dar se vor ocupa la maximum, cu siguranță, săptămâna viitoare. Partea de magazin este completă. Noi am gândit această piață, acest complex, compus din două părți: cea de magazin unde găsim exclusiv produse românești, iar la boxe avem, conform legii, minim 40 % pentru producători, restul pentru societăți comerciale. Dacă în magazin poate nu vom vinde șervețele sau detergent, de exemplu, le vom găsi într-una dintre boxe”, a explicat Mărăcine.

Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a declarat că va implementa un proiect pentru zona de legume-fructe din județ, însemnând că va construi trei mari depozite pentru astfel de produse.

Doljul are potențial. Avem terenul agricol extraordinar de bun. Solul ne permită însă, pentru partea de fructe și legume, să ne dezvoltăm. Sunt zone cu tradiție și este bine să venim cu o infrastructură pentru acești doljeni. Vrem ca în cele trei mari zone din județ cunoscute pentru legume și fructe să facem trei depozite. Vor funcționa atât pentru cooperative, cât și pentru întreprinzători individuali. Unul va fi cu fonduri europene, două cu fonduri proprii”, a precizat președintele CJ Dolj.

Politica