marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lovitură puternică pentru români: Dobânda-cheie, majorată cu 1%

Banca Națională a României a decis, miercuri, în ședința Consiliului de Administrație, să majoreze dobânda de politică monetară cu un punct procentual.

Astfel, nivelul dobânzii de politică monetară ajunge la 4,75% pe an, de la 3,75% anterior. Măsura se va aplica de joi.

Creșterea este peste estimările analiștilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022, scrie digi24.ro

Banca Centrală anunță și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară, ca și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Creșterea dobânzii-cheie până la nivelul de 4,75% pe an reprezintă o lovitură puternică pentru milioane de români cu credite în lei, ale căror rate au crescut deja. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 6,63%, de la 6,60% nivelul înregistrat în ședința precedentă, fiind cea mai mare valoare din ultimii 12 ani. Ritmul de creștere a fost unul accelerat dacă analizăm evoluția din ultima perioadă. ROBOR a început anul la un nivel de puțin peste trei la sută. Iar în ultimul an ratele celor aproape 500.000 de români care au credite legate de acest indice au crescut cu peste 70%.

Concret, la un împrumut de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, rata lunară era la începutul verii trecute de 1.266 de lei. Acum, însă, când indicatorul a urcat până la 6,63%, rata a ajuns la 2.217 lei. Deci o diferenţă de 951 lei. Numai în ultima săptămână ratele au crescut cu 126 de lei.

În ceea ce privește celălalt indice, IRCC, în funcție de care sunt calculate creditele luate după mai 2019, pentru același credit românii plătesc acum 1.523 lei. Însă, dacă indicele va urca până la 4% la începutul toamnei, așa cum arată estimările analiștilor, atunci rata va crește cu 225 de lei.

Însă chiar și așa românii care optează să facă trecerea de la ROBOR la IRCC, pentru că au această posibilitate, vor plăti mai puțin cu câteva sute de lei. Totodată, specialiștii le recomandă românilor refinanțarea creditelor dependente de ROBOR și optarea pentru un împrumut cu dobândă fixă și implicit rată fixă.

Politica